Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuff tävlan mellan anfallarna om tre World Cup-biljetter

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 22:54.
Sebastian Aho, Kasperi Kapanen, Patrik Laine, Mikko Rantanen och Vili Saarijärvi spelade vann guld i junior-VM i Helsingfors 2016.
Bildtext Sebastian Aho, Kasperi Kapanen, Patrik Laine, Mikko Rantanen och Vili Saarijärvi spelade vann guld i junior-VM i Helsingfors 2016.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Sebastian Aho och Patrik Laine övertygade i VM och gjorde inte jobbet lättare för ishockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki som på fredagen ska ta ut tre anfallare till höstens World Cup-turnering.

Den 2 mars tog Marjamäki ut tio anfallare, vilket innebär att tre anfallsspelares namn kommer att ropas ut på fredagens presskonferens.

18-åringarna Sebastian Aho och Patrik Laine bevisade i VM att de på allvar konkurrerar om en plats bland de 13 anfallarna i World Cup-truppen.

Frågor som Marjamäki förmodligen har reflekterat över är vilken roll spelarna kan fylla i laget, vilka förutsättningar de har att direkt prestera i de mindre nordamerikanska rinkarna och hur bra spelarna smälter in i lejonflocken utanför isen.

Yle Sporten har nedan bedömt sannolikheten för att ännu inte uttagna anfallare får en World Cup-biljett på posten på fredagen
Vänsterytter%Center%Högerytter%
Valtteri FilppulaKlarAleksander BarkovKlarJoonas DonskoiKlar
Mikael GranlundKlarMikko KoivuKlarLeo KomarovKlar
Jussi JokinenKlarJori LehteräKlarTeuvo TeräväinenKlar
Lauri KorpikoskiKlarErik Haula65 %Patrik Laine45 %
Miikka Salomäki35 %Sebastian Aho35 %Iiro Pakarinen35 %
Antti Pihlström5 %Jarno Koskiranta5 %Joel Armia15 %
Markus Granlund5 %Joonas Kemppainen5 %Teemu Pulkkinen5 %
Teemu Hartikainen5 %

Omröstningen inte längre i bruk.

Erik Haula, 25 år, Minnesota Wild

För: Borde enligt många ha tagits ut redan i mars. Gjorde en bra vårsäsong i NHL och kan spela både som center och som ytter. I Minnesota har Haula huvudsakligen spelat i en defensiv roll. År 2011 var Marjamäki chefstränare för juniorlejonen och i VM imponerade Haula med 4+3=7 poäng på sex matcher.

Emot: Haulas landslagserfarenhet begränsar sig till VM-turneringen 2014 där Marjamäki var assisterande tränare. I den turneringen övertygade Haula inte alls. Om Marjamäki förutom Aleksander Barkov, Mikko Koivu och Jori Lehterä också ser Valtteri Filppula som center i World Cup-laget finns det nödvändigtvis ingen given roll som fjärdecenter för Haula.

Sannolikhet att bli uttagen: 65 %

Patrik Laine, 18 år, Tappara

För: Hockeyfinlands bästa 18-åring någonsin. Imponerade i slutspelet och visade i VM att han redan håller hög internationell nivå. Har ett av hockeyvärldens bästa skott som framför allt är användbart i powerplay. Förvandlades på ett år från en medioker Mestis-spelare till en tongivande VM-spelare och kan utvecklas enormt under de tre sommarmånaderna. Marknadsföringsansvariga i ishockeyvärlden lär åtminstone hålla tummarna för att Laine tas ut.

Emot: Är inte nödvändigtvis fysiskt redo för spel på högsta nivå och är inte heller van vid spel i små rinkar. Laine har i de större europeiska rinkarna haft det nödvändiga utrymme som han så förträffligt har kunnat utnyttja. Med 13 anfallare i World Cup-truppen behöver samtliga spelare kunna prestera direkt. Laine behöver en offensiv roll, men kan en sådan garanteras när alla bästa finska spelare är med?

Sannolikhet att bli uttagen: 45 %

Sebastian Aho, 18 år, Kärpät

För: Ung hockeyprofessor som under säsongen tidvis fick stå lite i skuggan av hajpade draftduon Laine-Puljujärvi. Är i jämförelse med Laine en mångsidigare spelare. Kan spela som center och som ytter och är dessutom skicklig i numerärt underläge. Var given som powerplay-spelare i VM. Har som 18-åring vid otaliga tillfällen visat sig vara som bäst när det väl gäller. Utvecklades enormt under säsongen 2015–2016 och lär redan hålla NHL-nivå. Hade Marjamäki som chefstränare i Kärpät under tre säsonger mellan år 2013 och 2016.

Emot: Har inte spelat i små rinkar och väger fysiskt lätt. Påminner till sin spelstil om Mikael Granlund som har presterat betydligt bättre på stor is. Aho är ingen utpräglad defensiv specialist och kan inte nödvändigtvis garanteras en offensiv roll i World Cup-laget.

Sannolikhet att bli uttagen: 35 %

Miikka Salomäki, 23 år, Nashville Predators

För: Ett utpräglat rivjärn i Nashvilles defensiva kedjor som skulle bidra med tyngd och energi. Är efter tre säsonger i Nordamerika stöpt för att spela på liten is. Vill Marjamäki ta ut en defensiv rollspelare väger Salomäkis namn tungt. Togs ut av Marjamäki till junior-VM 2011 och är även bekant för den blivande chefstränaren från VM-turneringen 2014.

Emot: Har begränsade offensiva kvaliteter och kan därför endast användas som ytter i en defensiv fjärdekedja.

Sannolikhet att bli uttagen: 35 %

Mikko Rantanen, 19 år, Colorado Avalanche / San Antonio Rampage

För: Gjorde en urstark säsong i AHL med 24+36=60 poäng på 52 matcher. Tycks trivas bättre med spel i liten rink. Är en offensivt skicklig spelare men visade i VM att han också kan bidra i en defensivare kedja. Har lång räckvidd, är skicklig på att skydda pucken och har därför värdefulla egenskaper för en defensiv roll. Är fortfarande ung och kan göra stora framsteg under sommaren.

Emot: Fick spela nio NHL-matcher men imponerade inte alls. I junior-VM skulle Rantanen vara Finlands stora stjärna men juniorkaptenen glänste endast sporadiskt. I World Cup är Rantanen främst aktuell för en plats i fjärdekedjan.

Sannolikhet att bli uttagen: 35 %

Iiro Pakarinen, 24 år, Edmonton Oilers

För: Etablerad och fysiskt stark NHL-spelare som skulle bidra med tyngd i fjärdekedjan. Inte särskilt talangfull, utan har istället slitit sig till en plats i rampljuset. Har i Edmonton spelat i en kedja tillsammans med redan uttagne Lauri Korpikoski. Pakarinen har haft Marjamäki som landslagstränare i junior-VM 2010 och 2011 samt i VM-turneringen 2014.

Emot: Har offensiva svagheter och skulle likt Salomäki snarast vara användbar som rivjärn i en defensiv fjärdekedja.

Sannolikhet att bli uttagen: 35 %

Joel Armia, 22 år, Winnipeg Jets / Manitoba Moose

För: I Ässät (2010-2013) känd som en utpräglad prickskytt, i Nordamerika numera känd som en solid tvåvägsspelare. Karriären i Nordamerika startade trögt men Armia lyckades under sin tredje säsong etablera sig i Winnipegs NHL-lag. Bekant för Marjamäki från junior-VM 2011 där Armia endast noterades för en passningspoäng på sex matcher.

Emot: Saknar landslagsrutin och är i den bemärkelsen ett oskrivet kort.

Sannolikhet att bli uttagen: 15 %

Teemu Pulkkinen, 24 år, Detroit Red Wings

För: Är efter tre säsonger i Nordamerika van med spelet på liten is. Har ett hårt slagskott som är användbart i powerplay. Betraktas fortfarande som en spelare med offensiv potential i NHL. Var den stora finska stjärnan i Marjamäkis JVM-lag år 2011 där Pulkkinen noterades för 3+6=9 poäng på sex matcher.

Emot: Bänkad under stora delar av våren i Detroit. Blev uttagen till VM men fick begränsat med speltid. Har fortfarande defensiva brister. Kunde vara användbar i powerplay, men platsade inte i VM-lagets powerplay-formationer och är därmed knappast heller aktuell för spel i numerärt överläge i World Cup.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Jarno Koskiranta, 29 år, SKA Sankt Petersburg

För: Har blommat ut sent och debuterade i ishockeyligan först som 22-åring. Nu tongivande center i KHL-toppklubben SKA. Stor och stark defensiv center som spelade en stark VM-turnering i tredjekedjan. Tog under turneringen också plats i powerplay framför målet.

Emot: Endast aktuell som fjärdecenter. Har ingen erfarenhet av spel i små rinkar.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Joonas Kemppainen, 28 år, Boston Bruins / Providence Bruins

För: En stor och stark center som för bara några månader sågs som en potentiell fjärdecenter. Är efter en säsong i Nordamerika van vid spelet i små rinkar. Spelade i Marjamäkis Kärpät under två säsonger och fick sitt definitiva genombrott under säsongen 2014–2015 då han även gjorde en bra VM-turnering.

Emot: Efter en gedigen inledning i Boston blev Kemppainen skickad till farmarligan AHL där han fick avsluta säsongen. Fortsätter karriären i KHL-klubben Sibir Novosibirsk efter en inte alltför lyckad säsong i Nordamerika. Har endast spelat som center och skulle därför endast kunna användas i begränsad utsträckning.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Markus Granlund, 23 år, Vancouver Canucks

För: Har redan gjort tre säsonger i NHL. En offensiv spelartyp som i NHL snarast har spelat i defensiva kedjor. Är bekväm med att spela såväl som center som på kanten.

Emot: Kan inte garanteras en offensiv roll i World Cup-laget. Konkurrerade om en VM-plats men platsade inte ens i Kari Jalonens VM-trupp. Landslagserfarenheten begränsas till landskamperna våren 2016.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Antti Pihlström, 31 år, CSKA Moskva

För: Pålitlig landslagsräv med sju VM-turneringar och OS i Sotji på meritlistan, oftast som speedkula i fjärdekedjan. Är välbekant för Marjamäki från landslaget säsongerna 2013–2015. Spelade säsongen 2015–2016 i Europas kanske bästa klubblag CSKA Moskva som ändå fick se sig besegrade i finalserien i KHL.

Emot: Har spelat två säsonger i Nordamerika men har spenderat de sju senaste säsongerna i Europa. Kan snarast användas på kanten i en fjärdekedja.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Teemu Hartikainen, 26 år, Salavat Julajev Ufa

För: Stor och stark ytter som spelade i Edmontons organisation mellan 2010 och 2013. Hade i KHL ett imponerande offensivt saldo, 10+29=39 poäng på 54 matcher, under den senaste säsongen. Gjorde 4+2=6 poäng på sex matcher i junior-VM 2010 där Lauri Marjamäki var assisterande tränare. I VM 2015 med Marjamäki som assisterande tränare blev det endast fyra matcher för Hartikainen.

Emot: Har spelat en VM-turnering men har imponerat stort i landslaget.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Diskussion om artikeln