Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s Österman: Vi tar entydigt avstånd från våld och extremism

Från 2016
HIFK:s fotbollsfans inför HJK-derbyt, maj 2016.
Bildtext HIFK-följet med den kontroversiella flaggan till vänster i bild.
Bild: All Over Press

En flagga med högerextrema kopplingar syntes bland Helsingfors IFK:s anhängare i samband med torsdagens fotbollsderby mot HJK.

På fotbollsplanen bjöd HJK och HIFK på en fin uppvisning inför fullsatta läktare. Men rubrikerna efter matchen, som HJK vann med 2-1, har till stort handlat om annat än fotboll.

Inför matchen drabbade lagens anhängare samman utanför stadion och polisen ingrep med batonger och paprikasprej. Efter matchen utbröt flera slagsmål i närheten av Mannerheimvägen och sammanlagt grep polisen elva personer.

– När det är derbyn och framför allt huvudstadsderbyn rör det sig en hel del människor. Fansen marscherar in till stadion enligt vissa direktiv och det är en ganska heligt för många att delta, förklarar HIFK-fotbollens vd René Österman till Svenska Yle.

– I en stor grupp finns det sen tyvärr alltid såna som inte är våra medlemmar, och det är ofta de som bråkar. Majoriteten av våra fans kommer på plats för att heja och hoppa och skrika och njuta av en högklassig fotbollsmatch, som vi fick se igår.

”Godkänner inte rasism eller våld”

En annan sak som uppmärksammades i samband med fansen följe till stadion var en flagga som hölls upp bland HIFK-anhängarna.

Flaggan ser ut att föreställa det högerextremistiska brittiska partiet National Fronts logo, med det undantaget att Storbritanniens flagga Union Jack bytts ut mot den amerikanska sydstatsflaggan.

National Front har förnekat att det är ett fascistiskt parti, men partiet har kopplingar till nynazism både i Storbritannien och utomlands.

– HIFK Fotboll vill klargöra att vi inte i någon form godkänner politiska ställningstaganden, rasism eller våld. De som gör sig skyldiga till sånt här är inte välkomna till HIFK:s matcher, skriver föreningens styrelse i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter på Twitter bars den kontroversiella flaggan av franska gäster ur fangruppen Nissa Fans. Detta har även René Österman hört.

– Jag kan inte kommentera flaggan eftersom jag inte känner till den, men jag såg anhängarna själva kommentera att de inte har något att göra med den. Det var någon Nice-grej, en kille därifrån som kom med den. Men det kan jag inte heller kommentera direkt, för jag vet inte hur det är.

– Men som förening tar vi klart och tydligt avstånd från allt som har med våld och extremism att göra, det är helt entydigt från klubbens sida, betonar Österman.

Diskussion om artikeln