Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranter tar stora risker för att komma till Sverige

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 15:09.
Öresundsbron
Bild: Yle

Migranter som vill ta sig till Sverige från Danmark tar allt större risker. Sveriges Radio rapporterar att en grupp på fem unga asylsökande lyckades ta sig över hela Öresundsbron från Kastrup till Sverige den 12 maj.

Vägen är mycket farlig. Öresundsbrons kommunikationschef Sanna Holmqvist säger till SR att passagen genom tunneln är särskilt riskabel.

- Det är smalt och tågen kommer i 180 kilometer i timmen. Den är inte byggd för att man ska gå där när tågen kör, så man tar väldigt stora risker, säger hon.

Sedan id-kontroller infördes på Kastrup i januari har det varit omöjligt för asylsökande att utan id-handlingar ta sig till Sverige med tåg över bron. Då återstår endast sjövägen eller den likaså riskabla vandringen över bron och genom tunneln.

55 sådana fall har enligt SR registrerats. Sedan det blev varmt händer det flera gånger per veckan, berättar Sanna Holmqvist.

De fem asylsökande som tog sig hela vägen över i mitten av maj syntes via de värmesensorer som är utplacerade i tunneln och i kameror längs bron.

Nu överväger myndigheterna ytterligare åtgärder för att förhindra de farliga vandringarna.