Asylsökande ger fotoutställning i Kristinestad
Hur ser verkligheten ut när man kommer till ett nytt land? Vad fäster man vikt vid av det man ser omkring sig och vilka detaljer lägger man inte märke till?
De här frågorna fick de asylsökande pojkarna som bor på stödhemmet i Kristinestad svaren på i en workshop kring fotografering, som ordnades i vår. På torsdagen ställdes bilderna ut i Handelshuset Corner.
- Det viktigaste för oss var att vi fick lära oss fotografering som konstform och en möjlighet att lära oss fotografera. När vi fotograferade började vi se på omgivningen på ett annorlunda sätt. Vi ser mera detaljer och går inte bara förbi dem, sade Hussein Mirzaie som en sammanfattning på pojkarnas upplevelser av workshopen.
Workshopen ordnades i samarbete mellan Barnkultrunätverket Bark och centret för konstfrämjande i Österbotten, Taike.
Temat för workshopen och fotoutställningen var "möten".
Varierande bilder
I worshopen gick de på en så kallad photowalk i Kristinestad. Den fyllde två syften. För det första fick de bekanta sig med staden och se sådant som de annars knappast skulle stanna upp och titta på. För det andra sökte de motiv att fotografera.
- Idén var att alla skulle få en röst och få fotografera verkligheten som man ser den, berättar Annina Ylikoski, som är koordinator på barnkulturnätverket Bark.
Det visade sig att pojkarna fäste uppmärksamhet vid väldigt olika saker.
- En del fotograferade mera blommor eller byggnader, sedan var det andra som fäste uppmärksamhet vid något som är sönder, andra fascinerades av ljus och skugga, säger Annina Ylikoski.
Temat "möten" gav väldigt varierande bilder i slutändan.
- Det som man lättast tänker på är möten mellan människor eller möten mellan olika länder, men det kunde också vara möten i naturen, möten mellan olika färger, mellan någonting vackert och någonting fult, någonting som var sönder och någonting som var helt. Det fanns möten på många plan, säger Ylikoski.