Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djurskyddsföreningar: Alla kor behöver få komma ut på grönbete

Från 2016
Kor står på rad.
Bild: Yle/Mika Kanerva

Finlands Djurskyddsföreningars förbund SEY och Animalia vill att alla nötdjur ska få komma ut på bete, och att de villkoren skrivs in i den nya djurskyddslagen.

Enligt SEY och Animalia får bara omkring hälften av nötdjuren vistas utomhus enligt den nuvarande lagen, eftersom skyldigheten att ordna grönbete för djuren enbart gäller mjölkkor i båsladugårdar. Enligt lagen ska mjölkkorna få komma ut på bete 60 dagar under sommaren.

Skyldigheten att ordna grönbete för nötdjur gäller ändå inte kor och köttboskap i lösdriftsladugårdar. Enligt djurskyddsföreningarna hålls ungefär hälften av mjölkkorna i Finland i lösdriftsladugårdar, och antalet ökar i takt med att lösdriftsladugårdarna blir allt vanligare.

Kor på Mörby gård i Raseborg
Bild: Yle/Monica Slotte

Kor som får beta är friskare

SEY:s verksamhetsledare Maria Lindqvist säger att det finns forskning som visar att djuren mår bra av att få beta, och att det är särskilt bra för djurens ben.

– Att gå på grönbete är det mest arttypiska beteendet för nötdjur, säger Lindqvist i ett pressmeddelande. Nötdjur som får komma ut på grönbete är också friskare än nötdjur som bara får vara inomhus.

Enligt Lindqvist hålls ändå de flesta nötdjuren i Finland inomhus under största delen av sitt liv, antingen året runt i lösdriftsladugårdar eller fastbundna i bås under vintern. Många nötdjur får aldrig komma ut, och Lindqvist föreslår att Finland kunde ta modell av Sverige.

– I Sverige ska både kor i lösdriftsladugårdar och kor i båsladugårdar få komma ut på bete, och betesperioden varierar mellan 60 dagar i norr och 120 dagar i söder, säger Lindqvist.

Östfinska kor betar under sommaren vid Esboviken
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Förbjud båsladugårdar!

SEY och Animalia vill också att bygge av nya båsladugårdar inte längre ska stödas, och att båsladugårdar ska avskaffas helt efter en övergångsperiod.

Djurskyddsförbunden anser att djuren får leva ett mer arttypiskt liv i lösdriftsladugårdar, då de får röra på sig och vara sociala med andra nötdjur.

Enligt Animalias t.f. verksamhetsledare Mai Kivelä finns det vissa producenter som har ordnat så att också nötdjur i lösdriftsladugårdar får komma ut, men hon anser att det inte ska få vara frivilligt för producenterna eftersom det inverkar på djurens hälsa.

– Problemen med lösdriftsladugårdar är ofta att golven är hårda, fuktiga och hala, och därför är det viktigt särskilt med tanke på att hålla kornas ben friska att skyldigheten att ordna bete för kor skrivs in i den nya djurskyddslagen nu då lösdriftsladugårdar blir vanligare, säger Kivelä.

SEY och Animalia föreslår utevistelse också vintertid för nötdjuren under en övergångsperiod för att avskaffa båsladugårdar, eftersom utevistelse vintertid är bra för nötdjurens muskler och klövar. De får röra på sig och det gör det möjligt för djuren att ha sociala kontakter med varandra. Nötdjuren klarar av också smällkalla vintrar om de småningom får vänja sig vid att vara utomhus, skriver SEY och Animalia i pressmeddelandet.

Radio Vega Västnyland: Kosläpp på Koskis gård - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln