Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mourinho tar över Man United: ”En mystik och romantik som ingen kan matcha”

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 21:39.
Jose Mourinho, 2016.
Bildtext José Mourinho.
Bild: All Over Press

Nu är det bekräftat: José Mourinho är fotbollsjätten Manchester Uniteds nya tränare. Portugisen har skrivit på ett treårigt kontrakt med Premier League-klubben.

Fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet är nu officiell: Jose Mourinho ersätter sparkade Louis van Gaal som Manchester Uniteds manager.

– Att bli Manchester Uniteds manager är en speciell ära. Det är en klubb som är känd och uppskattad över hela världen. Det finns en mystik och romans kring United som ingen annan klubb kan matcha, säger Mourinho på Uniteds webbplats.

– Jag har alltid känt en samhörighet med Old Trafford. Den har stått värd för några av de viktigaste minnena för mig genom karriären och jag har alltid gillat haft en känsla för klubbens supportrar.

Kontraktet, som sträcker sig över de kommande tre åren med option på ytterligare en säsong, är enligt tidningen The Telegraph värt drygt 47 miljoner euro.

"Världens bästa manager"

Manchester United slutade femma under van Gaals ledning den gångna Premier League-säsongen, men holländaren fick ett segerrikt avsked när United vann FA Cupen.

– José är helt enkelt den bästa managern i världen just nu. Hans succéfyllda meritlista gör att han är rätt person att ta klubben framåt, säger Manchester Uniteds vd Ed Woodward.

Mourinho, 53, har tidigare tränat bland annat Chelsea, Inter och Real Madrid, och vunnit Champions League-titeln två gånger (2004 med Porto och 2010 med Inter). Han fick i december sparken från Chelsea, där han var inne på sin andra sejour.

Vem som blir Mourinhos assisterande tränare är inte ännu klart. Vilka spelare som Mourinho plockar in klarnar även det senare, men svensken Zlatan Ibrahimovic har flitigt nämnts i spekulationerna.

Diskussion om artikeln