Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Herman Lindqvist hedersdoktor vid ÅA - "en stor ära och glädje"

Från 2016
Herman Lindqvist framför en blommande syren, en av vegas sommarpratare 2014
Bildtext Författaren och journalisten Herman Lindqvist.
Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck

I dag, fredag, får författaren och journalisten Herman Lindqvist ytterligare en fjäder i hatten. Han promoveras till politices hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Åbo Akademi promoverar 72 doktorer, 14 hedersdoktorer och en jubeldoktor på fredag. Bland de övriga hedersdoktorerna hittas bland annat författaren Lars Sund.

Lindqvist har jobbat som journalist i 50 år, 40 av dem som utrikeskorrespondent. Han har rapporterat från drygt 20 krig under årens lopp.

Lindqvist har varit författare på heltid sedan 1991 och har gett ut närmare 60 böcker. Han är också krönikör och har producerat populärvetenskapliga program för SVT. Kanske mest känd är han för historieprogrammet Hermans historia.

"Nyfikenheten driver mig"

Under sitt liv har Lindqvist jobbat hårt för att lyfta fram kunskap i olika former, från radio- och tv-inslag till populärvetenskapliga böcker. Det är främst på grund av journalistiken som han nu får doktorshatten.

- Det känns mycket bra och som en stor ära och en stor glädje. Jag betraktar det som en sorts höjdpunkt i livet. Det är ett erkännande och belöning för någonting som man gjort, säger Lindqvist.

Vad är det som driver dig?

- Jag haft en enorm nyfikenhet enda sedan jag var liten. Det första jag gör varje morgon är att sätta på nyheterna. För att ta reda på vilken president som har blivit skjuten under natten, eller så. Jag tycker att det är så otroligt roligt att leva och lära sig saker, fortsätter Lindqvist.

Han tror ändå inte att alla människor delar hans kunskapstörst.

- Nej, tyvärr. Den här moderna tekniken har gjort att man trycker och tittar på det som är lättsmält. Man sitter inte och läser djupare artiklar, tyvärr. Möjligheten finns och det finns förstås de som gör det, självklart. Så har det skett i alla tider men nu går det allt snabbare och är ännu ytligare, säger Lindqvist.

Vad innebär det här?

- Det är illa för kunskapen och förståelsen för vad som händer i världen. Och det gör det så lätt att sprida rykten och det är lätt för populistiska ledare att snabbt göra sig hörd. Man kommer med några hårda punch-lines så är man redan kändis inom några veckor.

Lindqvist efterlyser mer nyfikenhet och tålamod av samhället

För att motverka populismens framfart i Europa efterlyser Lindqvist mer nyfikenhet och tålamod i samhället. Han anser att det är särskilt viktigt nu när länder som Sverige och Finland får så många nya invånare.

- Det sker en stor förändring av saker och ting. Men det här är ju inte första gången som saker och ting förändras över tid. Bara att proportionerna är så stora nu eftersom det kom så många och befolkningen är större än vad den var förr.

Lindqvist lyfter upp flera exempel.

- Det finns ju perioder i Sveriges historia då det plötsligt kom tusen familjeenheter, valloner, eller då 12 000 savolaxare flyttades från Savolax till Värmlands skogar på 1600-talet. Det var ju stora folkomflyttningar av främlingar som plötsligt kom. Och med tiden smalt de in i befolkningsstrukturen. Så kommer det att ske nu också. Det kommer att ske en utjämning, även om allt kommer att se annorlunda ut, säger Lindqvist.

- Invandringen ska inte bara ses som ett stort hot eller en fara, för det är den inte, fortsätter Lindqvist.

Redaktör: Adrian Perera

Diskussion om artikeln