Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många somalier utsätts för diskriminering

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 19:23.
Ungdom mot rasism ordnar parad i Vasa.
Bildtext Somaliska förbundet i Finland vill att diskrimnering skulle uppmärksammas tydligare.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Somalier i Finland är regelbundet utsatta för våld och diskriminering, visar en ny utredning.

Enligt en enkätundersökning genomförd av Somaliska förbundet i Finland har fyra femtedelar av de som svarat stött på diskriminering under de senaste fem åren.

Det är oftast frågan om skällsord och rasistiska kommentarer på vardagliga platser.

– På gator, i butiker, på arbetsplatser och i banker. Överallt, säger Arshe Said, ordförande för Somaliska förbundet i Finland.

Busschaufören sa åt mig: hit kommer inga negrer

Kvinna, 55-59 år

Det är ändå inte bara frågan om skällsord. Av de drygt hundra personer som svarat på enkäten hade nästan en fjärdedel blivit utsatta för övergrepp av olika slag.

– Oftast är det skällsord, men ibland spetsar situationen till sig. Då kan det bli frågan om knuffar eller våldsdåd, säger Said.

En person kastade utan att säga något en ölburk mot mig och min syster. Sen sa han: åk tillbaka.

Kvinna, 15-19 år

Kvinnor är ofta mer utsatta än män, inte minst för att de är lättare att identifiera.

– Diskrimineringen baserar sig ofta på religiös eller etnisk bakgrund. Då är kvinnor klädda i slöja ofta väldigt utsatta, säger Said.

Somaliska förbundets ordförande Arshe Said.
Bildtext Arshe Said.
Bild: Patrick Holmström

En annan vanlig form av diskriminering är att undvika att anställa eller hyra ut sin bostad till personer med utländsk härkomst.

Om du går på en bostadsvisning och det kommer fram att du är somalier får du inte lägenheten.

Kvinna, 20-24 år

Trots att rapporten i sin helhet är dyster att läsa finns det ljusglimtar. Bara en femtedel av dem som svarat på enkäten hade känt sig diskriminerade när de haft med myndigheter att göra. Skolväsendet klarade sig också bra och få av de svarande hade klagomål mot sina lärare.

Alla lärare i mitt gymnasium har varit trevliga och bra på sitt jobb och jag har inte känt mig diskriminerad, förutom av en medelålders kvinna. Jag bytte till en annan lärares kurs och då tog det slut.

Man, 25-29 år

– Likabehandlingsplanering är en plikt för varje myndighet. Vi måste på förhand se till att alla har tillgång till våra tjänster och att alla kan känna sig trygga, säger Aija Salo, överinspektör hos diskrimineringsombudsmannen.

Hon tycker att det är viktigt att anmälningar tas på allvar.

– Om man möter rasism varje dag är det svårt att känna sig som en del av samhället. Då är det viktigt att man vågar rapportera om och ingripa i diskriminering man möter, säger Salo.

Said är av samma åsikt.

– Det är viktigt att klagomålen undersöks på allvar, så att man vågar rapportera säger han.

Det somaliska samfundet är ganska dåligt på att rapportera om den diskriminering man stöter på. Det vill Said nu förändra.

– Beslutsfattarna tittar bara på statistiken. Om man inte rapporterar syns det inte och då verkar problemet mindre än vad det egentligen är, säger han.

Citaten är tagna ur enkäten.

Diskussion om artikeln