Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Potatisodlare upprörda över forskning i Åbo

Från 2016
Henrik Antfolk står i en potatisåker
Bildtext - Det här ger en bild av att potatisodlare i Finland sprutar glyfosat på bar mark innan vi sätter potatis. Det är helt fel, det är direkt struntprat och fantasier, säger Henrik Antfolk.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Potatisodlare i Sydösterbotten är upprörda över att forskare i Åbo experimenterar med potatisodlingar för att undersöka effekterna av ogräsbekämpningsmedel som innehåller glyfosat.

Potatisodlare använder överhuvudtaget inte sådana medel, säger odlare i Sydösterbotten

Forskare vid Naturresursinstitutet och Åbo universitet har undersökt bland annat potatis och funnit rester av glyfosat i experimentodlingar.

Enligt tillverkarnas uppgifter skall glyfosaten försvinna och brytas ner inom två veckor. Men forskarna anser att nedbrytningsprodukter och bindemedel kan bli kvar i marken i åratal.

Studier har visat att glyfosat eventuellt kan vara cancerframkallande. Ett inslag om forskningen sändes i Tv-Nytt på torsdag kväll.

Fantasier, säger odlare

Potatisodlarna i Sydösterbotten med ordföranden för Lappfjärdsnejdens potatisodlare Henrik Antfolk i spetsen anser att forskningen inte har någon som helst verklighetsbakgrund.

- Det här ger en bild av att potatisodlare i Finland sprutar glyfosat på bar mark innan vi sätter potatis. Det är helt fel, det är direkt struntprat och fantasier, säger Henrik Antfolk.

nypotatis
Bild: Yle/Lotta Sundström

- Vi förstår nog att potatisodlare inte direkt använder glyfosat. Men nedbrytningsprodukter och bindemedel blir kvar i jorden i åratal. Det finns det hur mycket bevis för som helst, säger professor Kari Saikkonen vid Naturresursinstitutet.

- Det gäller att känna markens odlingshistoria. Det är inte omöjligt att man sätter potatis i marker som tidigare besprutats med glyfosater, säger Saikkonen.

Potentiellt cancerframkallande

Det mest kända varumärket för glyfosat är Monsantos Round-up. Patentet på produkten har gått ut och det finns många tillverkare i dag. Glyfosaten är globalt spridd och återfinns i livsmedel av olika slag.

Glyfosat har lyfts fram som ett potentiellt cancerframkallande ämne, men det finns också andra problem med ämnet.

- Gränsvärdena för glyfosat varierar inom EU för olika livsmedel. De kan växla hundrafalt, säger Kari Saikkonen.

- Man kan fråga sig om gränsvärdena är satta enligt de mängder som hittats i olika livsmedel.

Här kan du se inslaget som upprörde potatisodlarna i Sydösterbotten.

Programmet är inte längre tillgängligt