Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tom of Finland-inspelningarna avrundades i Åbo – ”Symboliskt vackert att avsluta här”

Från 2016
Uppdaterad 28.05.2016 08:00.
Tom of Finland-inspelning i Åbo.
Bildtext De sista scenerna för Tom of Finland-filmen spelades in i Pansio i Åbo.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Storproduktionen kring den kommande Tom of Finland-filmen nådde en stor mellanetapp i Åbo på fredagskvällen. De huvudsakliga inspelningarna avslutades i Pansio hamnområde i solskenets värme.

För Pekka Strang var det morgonmål som gällde då mannen bakom huvudrollen dök upp till inspelningsplatsen strax före klockan 18 på fredagen. Långa nätter och lite sömn i bilen mellan varven har ändå inte utmattat skådespelaren.

- Jag vet inte om jag bara är en enkel optimist som tittar bakåt och tycker att allt har varit fantastiskt, men jobbet har nog varit inspirerande, säger Strang till Yle Åboland.

Pekka Strang spelar huvudrollen i Tom of Finland-filmen.
Bildtext Pekka Strang spelar huvudrollen i Tom of Finland-filmen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Att spela huvudrollen i en personfilm har betytt mer jobb än normalt. I praktiken har Strang medverkat i varje scen.

- Det har därmed inte varit det där normala väntande som alla skådespelare talar om. Jag har inte väntat en endaste sekund. Det är hela tiden kostymbyte, maskbyte eller att öva in nästa scen. Men det har inte alls varit jobbigt utan otroligt inspirerande, konstaterar Strang.

Sanna historier om Touko Laaksonens vilda äventyr

Enligt planerna kommer Tom of Finland-filmen att få sin premiär under våren 2017. Runt omkring på inspelningsplatsen spred sig viskningar om att man kommer att bjuda på stor fest i Åbo kring dessa festligheter.

Men hur kommer filmen att se ut? Regissören Dome Karukoski säger att man inte behövt hitta på några spännande intrigvändningar kring Touko Laaksonens liv.

- Alla de mest galna och vilda grejerna som finns i manuskriptet är sanna! Vi har sedan tvingats skriva in ”tråkigare” delar för att få dramaturgin att bli bättre, skrattar Karukoski.

Dome Karukoski regisserar Tom of Finland-filmen.
Bildtext Dome Karukoski.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

En dokumentär kommer det ändå inte att bli.

- Man måste komma ihåg att det är en fiktiv film. Jag vill göra stort drama. Man ska gråta och skratta när man tittar på filmen, berättar Karukoski.

"Vi kom tillbaka dit Touko startade"

Att spela en så uppmärksammad konstpersonlighet som Tom of Finland har ändå inte påverkat Pekka Strangs arbete.

- Jag bestämde mig för att det är en dag och en scen i sänder då vi började spela in filmen. Man kan inte gå omkring och tänka ”nu är jag den här och hur ska slutresultatet bli?”. Om man som skådespelare börjar se på sig själv utifrån som att ”nu ska jag göra något jättestort” så blir det platt fall. Jag har egentligen inte funderat på det sådär jättemycket. Brist på självbevarelsedrift är det väl fråga om, konstaterar Strang.

Inspelning av Tom of Finland-filmen.
Bildtext De sista scenerna för Tom of Finland-filmen spelades in i Pansio i Åbo.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Efter att den fyra miljoner euro dyra produktionen gått från Forssa till Berlin via Sverige och Spanien avrundar man nu de huvudsakliga inspelningarna i Åbo, nära Touko Laaksonens barndomshem i S:t Karins.

Både Strang och Karukoski ser det som ett fint sätt att sluta cirkeln.

- Nog är det någonting fint med att avsluta allt i Åbo. Tyvärr kunde vi inte spela in något i S:t Karins den här gången, men nog är också de väl representerade i filmen, säger Karukoski.

- Det som var lite roligt är att jag besökte Touko Laaksonens barndomshem på vägen hit. Och det var lite speciellt. Tyvärr räckte inte tiden till något mer än att lite titta omkring i trädgården. Det känns nog som att man kommer tillbaka dit Touko startade sin resa. Om man vill vara lite romantisk så nog är det något lite symboliskt vackert med att avsluta filmningarna här, säger Strang.