Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Virusexperter: Ställ in OS i Rio

Från 2016
Uppdaterad 28.05.2016 16:10.
Brasilien bekämpar zikaviruset
Bild: MARECELO SAYAO, EPA

En samlad grupp läkare och forskare anser att de Olympiska spelen i Rio de Janeiro borde ställas in. Experterna är rädda att OS-turisterna för med sig zikaviruset till sina hemländer.

Varken WHO eller USA:s smittskyddsinstitut CDC anser att det är nödvändigt att skjuta upp OS.

Över 150 experter inom hälsa har skrivit under ett öppet brev där de kräver att sommar-OS skjuts upp eller flyttas någon annanstans än Rio de Janeiro.

Orsaken är zikaviruset, som bevisats orsaka allvarliga fosterskador och kopplats till sjukdomen mikrocefali. WHO har uppmanat gravida kvinnor att inte resa till områden där zikaviruset har påträffats.

En halv miljon turister utsatta för direkt smittorisk

Enligt experterna bakom det öppna brevet riskerar 500 000 turister att utsättas för smittorisk i onödan. Dessutom kan de föra med sig smittan till sina hemländer, där den kan spridas ytterligare.

- Om zikaviruset skulle nå fattiga länder dit det ännu inte spridits (till exempel stora delar av Sydamerika och Afrika), skulle det innebära allvarligt lidande.

Över 150 forskare, läkare och medicinetiska experter från bland andra universiteten i Oxford, Yale och Harvard stöder innehållet.

Smittan sprider sig trots alla åtgärder

Trots att man försökt utplåna myggorna som sprider zikaviruset tycks smittan bara öka, fortsätter brevet. Hälsovården i Rio har försvagats, eftersom man satsat så mycket på sista minuten-åtgärder mot zika.

Experterna bakom brevet kräver att Världshälsoorganisationen WHO utser en självständig kommitté som ska agera rådgivare för WHO och Internationella Olympiska Kommittén IOK. WHO:s opartiskhet ifrågasätts i brevet eftersom WHO är i nära samarbete med IOK.

Tom Frieden, chef för USA:s smittskyddsinstitut CDC, ser ingen orsak att skjuta upp OS.

- Risken är inte särskilt allvarlig för andra än gravida kvinnor.

Många experter inom smittsamma sjukdomar anser att smittorisken för zikavirus är låg för dem som deltar i de Olympiska spelen i augusti. Myggan som sprider viruset är inte aktiv i augusti och september, när spelen ordnas.

Både idrottarna och publiken kommer också att befinna sig på platser där man röjt undan myggorna.

-Heikki Heiskanen/Yle uutiset

Diskussion om artikeln