Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrisk chefsförhandlare hoppar av fredsförhandlingar

Från 2016
Mohammed Alloush, chefsförhandlare för HNC, under Genèvesamtalen 18.3.2016
Bildtext Mohammed Alloush, chefsförhandlare för HNC, under Genèvesamtalen 18.3.2016
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Chefsförhandlaren för den bredaste syriska oppositionsgruppen, Mohammed Alloush, hoppar av sitt uppdrag. Han anser att de FN-ledda Syriensamtalen i Genève inte leder någon vart.

Enligt Alloush har fredsförhandlingarna i Genève inte fört parterna närmare en politisk lösning på inbördeskriget. Oppositionen vill se ett övergångsstyre utan president Bashar al-Assad.

Mohammed Alloush har fungerat som chefsförhandlare för oppositionens paraplyorganisation Högsta förhandlingsrådet, HNC. Alloush är också representant för den inflytelserika rebellfraktionen Jaysh al-Islam.

Alloush motiverar sitt beslut med att fredsförhandlingarna i Genève inte ens förbättrat situationen för syrier som befinner sig i belägrade rebellkontrollerade områden. Samtalen har inte heller lett till att politiska fångar skulle ha frigivits.

Kan leda till fler avhopp

Alloush menar att samtalen är slöseri med tid, då Assad-regimen inte har för avsikt att tillmötesgå några av oppositionens krav.

HNC drog sig tillfälligt ur Genèveförhandlingarna i april som en protest mot det ökade våldet kring staden Aleppo.

En ny förhandlingsrunda har väntats före slutet av den här månaden, men det har inte fastslagits något datum för samtalen.

Alloush' avhopp befaras kunna leda till att också andra representanter för den syriska oppositionen hoppar av Genèvesamtalen.

Diskussion om artikeln