Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora delar av Stora barriärrevet på väg att dö

Från 2016
Uppdaterad 30.05.2016 09:18.
35 procent av korallerna döda eller döende - Spela upp på Arenan

Åtminstone 35 procent av korallerna i de norra och centrala delarna av Australiens Stora barriärrev är döda eller döende, visar de senaste studierna.

- Det här är tredje gången på 18 år som Stora barriärrevet drabbas av korallblekning i stor skala, på grund av den globala uppvärmningen, men den här gången är företeelsen mycket extremare än vad vi sett tidigare. Det säger Terry Hughes som leder centret för korallstudier vid James Cook University i Townsville.

Vid korallblekning förlorar korallerna sin färg och det underliggande vita kalkskelett blir synligt. Korallblekning kan orsakas av flera olika typer av stress, men temperaturförändringar och förhöjda vattentemperaturer är den vanligaste faktorn.

Korallblekning vid ön North Keppel på Stora barriärrevet i Australien
Bildtext Korallblekning vid ön North Keppel på Stora barriärrevet i Australien
Bild: EPA/AIMS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Forskarna har studerat reven i månader både från luften och under vattenytan.

- Vi fann att i genomsnitt 35 procent av korallerna nu är döda eller döende, på 84 rev som vi undersökte längs den norra och centrala delen av Stora barriärrevet, mellan Townsville och Papua Nya Guinea, säger Terry Hughes.

Enligt Hughes tar det ett decennium eller längre för koralltäcket att återhämta sig, men det tar betydligt längre än så för de största och äldsta korallerna.

- Tiden rinner nu snabbt ut för oss då det gäller att minska utsläppen av växthusgaser, säger Hughes.

Stora barriärrevet ligger vid Australiens nordöstra kust och är ungefär lika stort till ytan som Finland.

Diskussion om artikeln