Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vårdhem kritiseras - har granskats flera gånger

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 14:06.
Gammal dam i tofflor sitter i en rullstol
Bild: YLE/Arja Lento

En person som tipsat Yle Spotlight ber oss titta närmare på ett vårdhem i Vasatrakten. Hemmet har varit under övervakning av Regionförvaltningsverket men deras senaste granskning visar på en positiv förändring.

Tipset som vi har fått in är inte nådigt mot vårdhemmet. Det ifrågasätter kvaliten på vården, säger att en stor del av personalen har slutat och att personalantal per klient borde undersökas.

Jag ringer till Regionförvaltningsverket. Deras överinspektör Aija Ström har varit där flera gånger. Hon medger att de har haft det struligt men säger samtidigt att hon fick en positiv känsla på det senaste besöket.

Några dagar senare mailar hon rapporten från granskningen. Jag fotar ett stycke och skickar det via Snapchat till min kollega. Det verkar som om hemmet är på bättringsvägen.

Utdrag ur rapport som säger "Det har skett positiva förändringar i personalens inställning."
Bild: Yle/Johan Gullmets

I rapporten framkommer det att det har funnits stora problem på hemmet. En tidigare granskning som gjordes i maj 2015 vittnar om "kvalitativa brister och osakligheter".

Bland annat sägs att personalen inte utgår från kundernas behov.

Ny chef och många åtgärder

I den uppföljande granskningen i december 2015 beskrivs en hel rad med förändringar som har genomförts på hemmet.

En ny ansvarsperson har utsetts. Den egna styrningen och uppföljningen av den har skärpts. Varje enhet har egna projekt för att stärka gemenskapen.

Personalmängden sägs nu vara tillräcklig. Arbetsturerna som kritiserats tidigare sägs ha förbättrats. Till exempel de långa arbetsturernas mängd har begränsats.

Regionförvaltningsverkets uppfattning är alltså att det har funnits problem som verkar ha åtgärdats.

Viken erfarenhet har du av vårdhem?

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln