Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Bäcks vår: Full utdelning

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 09:10.
Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Han överraskade de flesta med 795 i längdhopp redan i mitten av maj. Men Kristian Bäck själv visste vad han kunde vara god för. Det visste också de som hade sett honom träna på våren.

EM-platsen inte säkrad

Bäck blev ifjol nordisk juniormästare. Hans rekord skrevs efter sommaren 750. I vintras tog han FM-titeln för herrar inomhus med 763. Men trots 795 är EM-platsen i Amsterdam inte på något sätt säker. Åtminstone sex-sju finländska herrar borde ha möjlighet att hoppa lika långt eller längre.

Kristian Bäck, Vasa IS
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Goda prestationer i tuffa förhållanden

Kristian fyller 20 år i juli. Under de sista vårveckorna kunde den värnpliktige dagboksanteckna följande tre tävlingar ute i Europa, som helhet ännu bättre och värdefullare än siffrorna i sig berättar:

Formia, Italien den 15 maj, där han ännu fortsatte med ett kortare läger efter en och en halv månad i Portugal och några dagar på Idrottsskolan i Sandhamn: 795 och utomhusrekord med över 40 cm. Klarad EM-gräns, som den hittills tredje finländska längdhopparen i år. Han vann. Hoppet kom i den andra omgången i 1,4 m/s. Därefter fick han ännu upp 777 i motvind.

Bad Langensalza, Tyskland, den 21 maj, på orten där Tommi Evilä i tiden nådde den finländska rekordlängden på 822 för andra gången: 773 och fjärde plats i ett startfält med idel 8-metershoppare som motstånd. Mycket svåra vindförhållanden gjorde att tävlingen inte alls nådde sin normala resultatnivå.

Weinheim, Tyskland, den 28 maj: 751 i hällregn. I Weinheimgalan deltog hela 33 manliga längdhoppare. Bäck var slutligen åttonde, efter att ha gjort alla sex hopp. En stor del av deltagarna valde att avstå från de sista omgångarna.

Lik sin mamma - ger aldrig upp

Sådan är han, Kristian Bäck. Han gör sitt, oberoende av hur andra reagerar.
- Jag är likadan som mamma i det avseendet, säger Kristian. Hon gav heller aldrig upp. Utan fortsatte hoppa så länge det fanns möjligheter.

Hans mamma, Natalia Bäck, är den ena av hans tränare. Under sin karriär som hoppare var hon, under sitt dåvarande namn Kilpeläinen, både EM- och VM-deltagare. Natalia gjorde som bäst 14,18 i tresteg och 663 i längd.

Föräldrarna lägger upp träningen

Kristian anser sig ha två krävande tränare som verkligen ser potential i honom. Båda känner honom så bra man bara kan. Den andra tränaren är nämligen Mikael Bäck, familjens andra förälder. Mikael hade själv en lång karriär som sprinter och kom som bäst ned på 10,60 på 100 m.

Mikael gör upp träningsplaneringen efterhand, därefter följer en ingående diskussion med Natalia och sedan är det Kristians egen tur att ta ställning.
- Vanligtvis tycker han att det låter bra. Kristian tror på oss, säger Mikael Bäck.

- Ganska mycket kollar vi på vad mamma gjorde under sin karriär, förklarar Kristian. Men så enkelt är det naturligtvis inte. För henne var tresteget viktigt, jag är längdhoppare och har 200 m som andra gren. Jag är mera sprinter, fortsätter den unga 795-hopparen.

Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Värnplikten ska avtjänas

Under den här sommaren kommer givetvis perioder, om än inte alltför långa, då plikterna ska skötas vid Idrottsskolan. Den 22 september, när säsongen är avklarad, är det dags att lämna armén.

Snart är det dags att trappa ner på hårdträningen ytterligare. Kristian Bäck har för avsikt att hoppa nästa gång i Jämsä den 11 eller 12 juni. Sedan väntar Elittävlingarna i Lapinlahti den 19.6 och i Kuortane den 25.6.

Möt Kristian, Natalia och Mikael Bäck i Sportmagasinet tisdagen den 31.5 kl. 21 på Yle Fem och Arenan

Diskussion om artikeln