Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flyktingmottagningen i Korsnäs stänger i höst

Från 2016
Uppdaterad 30.05.2016 15:35.
Benita Lidman, Ulrica Lindholm, Fanny Johansson och Saudina Hodzic ansvarar för undervisningen av de asylsökande barnen.
Bildtext Benita Lidman, Ulrica Lindholm, Fanny Johansson och Saudina Hodzic ansvarar för undervisningen av de asylsökande barnen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Röda korsets flyktingförläggning i Korsnäs läggs ner. Personalen fick beskedet på måndag. Före den 30 november ska 140 flyktingar hitta nytt boende.

Migrationsverket lägger ner 23 flyktingförläggningar för vuxna och familjer och 21 enheter för minderåriga runt om i landet.

- Vi hoppas att så många som möjligt har hunnit få besked om de får stanna eller inte innan dess, säger mottagningscentralens chef Annica Riddar.

Vid mottagningscentralen i Korsnäs jobbar drygt 10 personer, bland dem förmannen Henrik Ingo.

- Förläggningen här i Korsnäs kurscenter har fungerat kostnadseffektivt och bra och Korsnäsborna har tagit emot oss väl. Hittills har färre än tio personer fått besked om asyl. Många förväntas överklaga besluten och om behandlingen i domstol tar lång tid kommer inte Migrationsverkets budget att hålla, säger Ingo.

Verksamheten vid de flesta av förläggningarna kommer att upphöra före slutet av november i år. I Korsnäs fortsätter flyktingskolan i höst, så länge förläggningen finns kvar.

Antalet inkvarteringsplatser kommer att minska vid flera övriga förläggningar. I Kristinestad minskar platserna med 70. Kvar i Kristinestad, Närpes och Kaskö blir 280 platser.

5 800 platser försvinner

Sammanlagt 5 800 inkvarteringsplatser försvinner i och med åtgärderna. Av de här platserna finns 900 vid enheter som är avsedda för minderåriga som kommer till Finland ensamma. Vid Evangeliska folkhögskolan i Vasa finns idag 25 platser, de ska vara borta före den 20 oktober. Av de boende där har ännu ingen fått asylbesked.

- Vi arbetar på att vi ska få ett förnyat avtal så fort som möjligt, säger rektor Kristian Sjöbacka.

Tidigare i år meddelade Migrationsverket att över 10 000 inkvarteringsplatser kommer att försvinna. I och med dagens besked är det totala antalet indragna platser cirka 16 000.

Efter att samtliga nedläggningar har genomförts kommer det att finnas cirka 15 000 platser vid enheterna för vuxna och 800 platser vid enheterna för minderåriga.

Antalet asylsökande har minskat i år jämfört med 2015. Samtidigt har det blivit lediga platser vid förläggningarna i och med att asylsökande har lämnar landet eller flyttat från förläggningarna till kommunerna.

Världsläget kan ändras

Migrationsverket säger att besluten om nedläggningar kan omprövas om flyktingsituationen förändras under de kommande månaderna.

- Så här är budet i dag, men vi får se hur världsläget ser ut om sex månader, säger Riddar.

Flyktingmottagningen i Korsnäs öppnade november 2015.

Tidigare kom besked om att flyktingmottagningen i Malax stänger före den 30 juni.