Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbounga klarade sig bra i nationell pianotävling

Från 2016
Flygelns tangenter
Bildtext Åbo konservatoriums elever var mycket framgångsrika i pianotävlingen som gick av stapeln i Helsingfors under veckoslutet.
Bild: Yle/Bertil Blom

Steinway Piano festivalen är en tävling för unga och arrangerades första gången i Finland i söndags i musikhuset i Helsingfors. Åbo konservatoriums elever klarade sig mycket bra.

Åttondeklassaren Samuel Eriksson från Åbo kom på delad andra plats med trettonåriga Mikael Loponen i serien för 12-14-åringar. I tävlingsserien barn under 11 år kom nioåriga Julia Elomaa på en delad tredje plats.

Tävlingsserien för 15-17-åriga vanns av femtonåriga Anton Meijas som nu studerar vid Sibelius Akademins ungdomsprogram. Meijas kommer också att representera Finland på den internationella Steinway Piano festivalen i Hamburg i Tyskland i september.

Festivalen är en tävling som arrangeras i olika länder där ungdomar under 18 år deltar. Totalt deltog 41 unga pianister i tävlingen i Finland. I juryn satt professor Margit Rahkonen, pianoartisten Risto-Matti Marin och pianokonstnären Janne Mertanen.