Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Extra möten för daghemmet i Kristinestad

Från 2016
Overaller i dagistambur.
Bildtext Dagistambur.
Bild: Yle/Marie Söderman

Stadsstyrelsen i Kristinestad överklagar inte marknadsdomstolens beslut om daghemmet i Kristinestad. Nu planerar man extra möten under sommaren för att bygget ska komma igång så snabbt som möjligt.

Marknadsdomstolen beslöt att Kristinestad måste göra om valet av entreprenör för daghemsbygget. På måndag kväll beslöt stadsstyrelsen att man inte överklagar domen.

Det betyder att man går in för en ny upphandling.

Stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt (SFP) berättar att man nu planerar sätta in extra möten under sommaren, specifikt för daghemmets skull.

- Vi har slagit fast preliminära datum. I den bästa av världar kan det till och med bli byggstart i höst, säger Blomstedt.

Styrelsen höll fast vid renovering av skolan

Styrelsen beslöt också föreslå en miljon euro i tilläggsanslag för renoveringen av Kristinestads skola. Det går nu till fullmäktige för avgörande.

Förslaget från tekniska nämnden var att man också kunde överväga ett nybygge, i och med att renoveringen visade sig bli dyrare än vad man ursprungligen räknat med.

Kristinestads skola innehåller mer asbest än vad man tidigare trott. I och med tilläggsanslaget beräknas renoveringen kosta 3,5 miljoner.

Ja till stödboende trots resursbrist

Styrelsen valde också att gå in för ett stödboende för minderåriga asylsökande under en försöksperiod på två år. Detta trots att vård- och omsorgsnämden sagt nej till förslaget med hänvisning till brist på resurser.

Nämnden anser att stadsstyrelsen i fall man går in för ett boende måste bevilja budgetmedel för att rekrytera fler socialarbetare.

- Vi behöver socialarbetare och den nöten måste vi knäcka, medger Blomstedt.

Stödboendet ska ha platser för mellan sju och fjorton minderåriga asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Diskussion om artikeln