Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En halv miljon löntagare får nya villkor - offentliga sektorn har rott avtal i land

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 10:42.
Dagispersonal hjälper barn.
Bildtext - Inte trevligt, men vi kan leva med det, säger löntagarsidan om förhandlingsresultatet.
Bild: Yle/Västnyland

De som jobbar för stat eller kommun har fått nya arbetsvillkor under måndagskvällen och natten till tisdagen, eftersom parterna inom den offentliga sektorn har nått ett förhandlingsresultat om det så kallade konkurrenskraftsavtalet. Omkring en halv miljon arbetstagare berörs.

När det gäller den kommunala sektorn meddelades att arbetsgivare och arbetstagare hade nått ett förhandlingsresultat redan på måndagskvällen men under natten finslipades detaljer som bland annat gäller hur avtalet ska tillämpas.

Olli Luukkainen som på den fackliga sidan är ordförande för förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, Fosu, meddelade på natten via Twitter att hela kommunsektorn är klar med förhandlingarna

- Nu är det dags för vila, det blir fortsättning på morgonen, skriver Luukkainen.

Ungefär 420 000 kommunalt anställda och drygt 70 000 statligt anställda berörs av överenskommelsen, alltså sammanlagt nära en halv miljon.

Längre jobbvecka, mindre semesterpeng

Både fackliga förhandlare och arbetsgivarparter har rapporterat om innehållet i överenskommelsen.

För de statsanställdas del meddelas att förlängningen av arbetstiden förverkligas enligt tre alternativa modeller. Antingen förlängs varje arbetsdag med sex minuter eller varje arbetsvecka med 30 minuter, och det tredje alternativet är att förlängningen är 90 minuter för en treveckorsperiod.

För de kommunalt anställdas del skriver förhandlingsorganisationen Fosu att förlängningen huvudsakligen genomförs enligt alternativet att en arbetsdag per vecka förlängs med 30 minuter.

De statligt anställda får 30 procent mindre semesterpeng under åren 2017 till 2019.

Överenskommelsen innebär också ökade möjligheter till lokala avtal. De gäller användningen av tidsbanker och speciallösningar ifall en offentlig institution möter ekonomiska svårigheter.

"Inte trevlig, men godtagbar"

På fackligt håll godkänner man överenskommelsen med långa tänder.

- Trots att förhandlingsresultatet inte är trevligt till alla delar, kan vi leva med det, säger Olli Luukkainen vid Fosu.

- Nu förväntar vi oss att regeringen håller sitt löfte om att sänka inkomstbeskattningen för att stöda löntagarnas köpkraft.

Ordförande för de offentligt anställdas fack JHL, Jarkko Eloranta, säger också han att överenskommelsen kan föras vidare, men glad är han inte.

JHL:S ordförande Jarkko Eloranta
Bildtext Jarkko Eloranta, JHL.
Bild: JHL

- Vi kan inte vara nöjda eftersom arbetstiden förlängs och semesterpengen skärs ned. Det är inte lätt att göra sådana avtal, säger han.

Eloranta tror inte att den här överenskommelsen ensam förbättrar Finlands konkurrenskraft.

- Det här är bara en del. Det är andra saker som är avgörande, säger han och avser att näringslivet måste börja investera och sysselsätta.

Också andra har nått avtal

Livsmedelsbranschen och fackförbundet Pro nådde också ett förhandlingsresultat sent i går kväll. De kom överens om att arbetstiden förlängs genom lokala avtal.

Också flygledarna fick ett avtal under natten.

Inom många branscher pågår förhandlingar fortfarande febrilt. Förhandlingarna mellan arbetsgivarna och facken måste vara klara senast klockan 16 i dag tisdag. Regeringen granskar resultaten på onsdag eller torsdag och tar därefter ställning till fortsättningen.

Artikeln är uppdaterad kl 10.40 med den svenskspråkiga benämningen för förhandlingsorganisationen Fosu.