Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indoktrinering i stor skala pågår i Kina

Från 2016
Kinas ledning samlas till den 12 nationella folkkongressen i Peking.
Bild: EPA/WU HONG

En bröllopsnatt väcker uppståndelse i Kina. Det nygifta paret laddade på internet upp bilder av sig själva som de tog när de i ett hotellrum var fullt upptagna med att ord för ord kopiera det styrande kommunistpartiets stadgar.

Paret skrev att de på så sätt ville få goda minnen av bröllopsnatten. Av fotografierna att döma njöt de mycket riktigt av att plita ned stadgarna.

På internet har en massa kineser ändå gjort narr av paret. De har också konstaterat att bilderna ser ut att vara uppgjorda och att paret bara var ute efter att plocka poäng genom att visa sin statliga arbetstagare hur lojala de är mot partiet.

Ögon ska öppnas

Både den nygifta kvinnan och mannen är medlemmar av kommunistpartiet.

Partiet har nyligen gett samtliga medlemmar i uppgift att för hand kopiera stadgarna, så paret kan sägas ha lytt order under bröllopsnatten.

Uppgiften kräver mycket tid, för stadgarna består av hela 15 000 kinesiska skrivtecken. Officiella massmedier har dessutom gjort det klart att medlemmarna inte bara ska kopiera texten utan också noga begrunda dess betydelse.

- Målet är att påminna medlemmarna om varför de anslöt sig till partiet. Deras ögon ska öppnas för det som partiet står för, konstaterade Arméns dagblad i en ledare.

Röda affärsmän

Ända sedan början av 2000-talet har också affärsmän fått ansluta sig till kommunistpartiet. I dag är tiotusentals av de här förra klassfienderna medlemmar.

Kommunistpartiet i Kina har gett sina medlemmar i uppgift att skriva ner och begrunda stadgarnas 15 000 skrivtecken. Det är ett försök att göra dem mera insatta i marxism.

Medlemskapet för med sig många fördelar. Det höjer automatiskt ens status och det förbättrar affärsmännens möjligheter att göra bra ifrån sig.

Följaktligen tar partiet varje år emot stora mängder ansökningar och även om bara en liten del godkänns växer det snabbt. För närvarande har partiet hela 88 miljoner medlemmar, det vill säga fler än det finns invånare i Tyskland.

Marxistisk comeback

Statsvetaren Ren Jintao säger att de etiska värderingarna är oklara i dagens Kina. Han tillägger att det också har rått ett ideologiskt vakuum ända sedan den bortgångne gråa eminensen Deng Xiaoping började genomföra ekonomiska reformer i början av 1980-talet.

Det här vill presidenten Xi Jinping uppenbarligen nu råda bot på. Till skillnad från de förra ledarna har han upprepade gånger betonat vikten av att partiet följer marxistiska principer.

Xi har också framfört sin oro för att en växande del av partimedlemmarna inte är insatta i marxismen. Det förmodas vara orsaken till att medlemmarna nu måste kopiera och begrunda partiets stadgar.

Mao spökar

Medlemmarna förväntas också bekanta sig med alla de tal som Xi har hållit. Det har föranlett en del liberala akademiker att jämföra kampanjen med dem som det socialistiska Kinas fader Mao Zedong verkställde under den förödande kulturrevolutionen som pågick åren 1966-1976.

Akademikerna och populära bloggare har också påpekat att samhället har förändrats så mycket sedan Maos tid att det inte längre är möjligt att indoktrinera folket på samma sätt ödesdigra sätt som under kulturrevolutionen. De varnar för att Xis
kampanj i stället kommer att förlöjligas.

I vilket fall som helst har Xi roffat åt sig mer makt än någon ledare har haft sedan Dengs död år 1996. Hittills har han använt den till att göra Kina allt mer auktoritärt.