Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Högstadiet i Lovisa repareras inte

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 07:38.
Lovisanejdens högstadium
Bild: Yle/Sune Bergström

Eleverna i den svenskspråkiga högstadieskolan i Lovisa fortsätter gå i skola utspridda i staden. Den gamla skolan är i för dåligt skick för att repareras ens tillfälligt.

Däremot ska Lovisa gymnasium och idrottshallen i närheten av skolorna repareras i sommar. Gymnasieeleverna får återvända till sin över hundra år gamla skola i höst.

Gymnasieeleverna har under våren gått i skola i Traditionscentrum Kuggom.

Baracker tar tid

Eleverna i Lovisanejdens högstadium har sedan skolhuset utrymdes i våras fått undervisning i olika lokaler, bland annat i stadens finskspråkiga gymnasium.

Ett alternativ för hösten är att flytta eleverna till baracker, men de fås inte till skolstarten.

- Barackerna kan tas i bruk tidigast i november, berättar stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP). Dels för att de är efterfrågade, dels för att det tar tid att bygga en stabil grund för dem.

Stadsstyrelsen i Lovisa fattade beslut i saken på måndag kväll. Frågan om barackerna tas enligt Heijnsbroek-Wirén upp på nytt i styrelsen om två veckor.

Lovisanejdens högstadium är byggt 1969. Redan för åtta år sedan fattades beslutet att riva skolan eftersom en grundrenovering skulle bli för dyr. Både högstadiet och gymnasiet är stängt på grund av problem med inneluften.

Diskussion om artikeln