Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antikorruptionsminister fick avgå i Brasilien

Från 2016
Demonstration mot Michel Temers regering i Sao Paulo 22.5.2016
Bildtext Demonstration mot Michel Temers regering i Sao Paulo 22.5.2016
Bild: EPA/SEBASTIAO MOREIRA

I Brasilien har antikorruptionsministern Fabiano Silveira tvingats avgå - på grund av korruption. Det är ett hårt slag mot den tillförordnade presidenten Michel Temer och hans 18 dagar gamla regering.

På måndagen var de anställda vid det brasilianska antikorruptionsministeriet i städtagen. Med såpa och vatten tvättade de ingången till ministerns kontor medan en del av dem såg till att han inte kom in på kontoret.

Senare fortsatte de sin protest mot Silveira genom att marchera till presidentpalatset och kräva Silveiras avgång.

Några timmar senare meddelade Silveira att han lämnar sin post.

Brasiliens antikorruptionsminister Fabiano Silveira innan han avgick 30.5.2016
Bildtext Brasiliens antikorruptionsminister Fabiano Silveira innan han avgick 30.5.2016
Bild: EPA/BRAZIL NATIONAL COUNCIL OF JUSTICE/GLAUCIO DETMAR

TV-kanalen Globo offentliggjorde på söndagen en ljudinspelning där Silveira gav partikamraten och senatens ordförande Renan Calheiros goda råd om hur han ska komma undan mutanklagelser i samband med Petrobras-skandalen. Inspelningen hade gjorts för tre månader innan Silveira blev minister.

Den tillförordnade presidenten Michel Temer och hans nya regering har haft två svåra veckor vid makten. Silveira är den andra ministern som avgår. Redan för en vecka sedan tvingades planeringsministern Romero Jucá avgå.

Brasiliens tillförordnade president Michel Temer vid en ceremoni för utländska ambassadörer 25.5.2016
Bildtext Brasiliens tillförordnade president Michel Temer vid en ceremoni för utländska ambassadörer 25.5.2016
Bild: EPA/CADU GOMES

Temer fick överta makten i Brasilien efter att kongressen röstade för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Hon anklagas för fusk med statsbudgeten.

Temers regering fick genast kritik för att den består av enbart vita, konservativa män. Där ingår ingen kvinna. Dessutom är åtminstone tre av ministrarna misstänkta för inblandning i Petrobras-skandalen.

Skandalen kring den mäktiga oljejätten handlar om korruption, pengatvätt och hemliga utbetalningar. Tiotals personer ur den politiska och ekonomiska eliten i Brasilien är indragna i härvan.

Diskussion om artikeln