Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvias småägare ser inga fördelar med Elisa-affären

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 11:38.
Dan Örndahl och Vesa Routamaa från föreningen Anvias småägare rf.
Bildtext Vesa Routamaa från föreningen Anvias småägare rf.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Anvias småägare ser inga fördelar med att Elisa köper Anvias kärnverksamhet. Föreningens ordförande professor Vesa Routamaa är överraskad över Anvias beslut att sälja.

Anvias ägarstruktur består till stor del av småägare, alltså privatpersoner eller företag som äger en eller några aktier i bolaget. Många av dem är organiserade i föreningen Anvias småägare som för småägarnas talan.

Anvias småägare samlar också in fullmakter och representerar småägarna på bolagsstämman. Föreningens ordförande är professor Vesa Routamaa. Han är överraskad över Anvias beslut att sälja sin kärnverksamhet och han menar att Anvia utan telekom-verksamheten inte är ett attraktivt bolag.

- Anvias ledning talar om möjligheter och planer och det finns en del fastigheter och värdepapper, men den återstående affärsverksamheten är svag och svår, och den svenska tv-operatören Sappa ger inte mycket inkomster och gynnar inte österbottningarna, säger Vesa Routamaa.

Kan ännu rädda Anvia

Anvias småägare har ännu möjlighet att, som Vesa Routamaa uttrycker det, rädda Anvia.

- Om ägarna hade vaknat i tid och föreningen hade fått ihop tillräckligt med fullmakter hade den här affären inte alls behövts. Om man får in tiotusen fullmakter till före den extraordinarie bolagsstämman i slutet av juni så kan man stoppa affären, säger Routamaa.

Routamaa kan i dagsläget inte svara på frågan om Anvias småägare kommer att motsätta sig affären på den extraordinarie bolagsstämman.

- Anvias ledning säger att alternativet hade varit att Elisa fortsätter köpa upp aktier för att sedan när det blir fråga om tvångsinlösning av de återstående aktierna dumpa priset. Det är bara en teori, säger Routamaa.

Ser inga fördelar

Men tydligt är att ordföranden för Anvias småägare, professor Vesa Routamaa inte ser några fördelar med att Elisa köper Anvia telecom.

- Det är dåligt både för företaget, för Österbotten och för de anställda. Rest-Anvia - alltså Anvia utan de verksamheter som säljs till Elisa - kommer inte att kunna sysselsätta 400 personer och också att de dryga 300 anställda som går över till Anvia kommer ganska snart att befinna sig i samarbetsförhandlingar, säger Routamaa.

Om affären går igenom på den extraordinarie bolagsstämman kvarstår Anvias ägare som ägare.

Elisas innehav i Anvia makuleras i och med den här affären och det betyder att det finns färre aktier i Anvia. Det betyder att aktiens värde inte borde minska i och med affären. Elisa betalar också en del kontant - affären är värd 107 miljoner euro varav 30 miljoner euro kommer i reda pengar rakt ner i Anvias kassa - och det innebär nog en stor dividend i nästa år.

Diskussion om artikeln