Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten är minusaffär för Hbl

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 13:49.
Jens Berg, vd för KSF-media
Bildtext Jens Berg, vd för KSF media.
Bild: Yle/Patrik Schauman

Österbotten är en minusaffär för KSF media som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet. Därför är man enligt vd Jens Berg nu tvungen att senarelägga distributionen av tidningen i Österbotten.

Från och med första juli kommer Hbl med dagsposten i Österbotten i stället för på morgonen. För prenumeranter utanför Vasa med omnejd kommer Hufvudstadsbladet från veckoslutet först med måndagsposten.

- Det är ett svårt beslut, men det är ekonomi det handlar om. Av de prenumerationsintäkter vi får från Österbotten går allt till att trycka och distribuera tidningen. Inte en cent kommer tillbaka för att skapa journalistik eller annat innehåll. Därför måste vi gå tillbaka till den lösning som gällde för några år sedan.

Berg lyfter fram möjligheten att läsa tidningen digitalt genast efter midnatt via applikationen HBL 365. Sannolikt kommer ändå antalet prenumeranter i Österbotten att påverkas av förändringen, tror Berg.

- Flera kommer att överväga om de vill ha en papperstidning i framtiden och en del kommer att överväga det digitala alternativet. För många är tidningen starkt kopplad till tidiga morgontimmar och frukosten.

Dyr distribution

Berg påpekar att distributionen är en utmaning eftersom en allt större del av kostnaderna går till just den.

Vid KSF media har man funderat på olika prismodeller när det gäller prenumerationerna. Man skulle med andra ord separera kostnaderna för distributionen och för innehållet.

- Men det är vanskligt för då sätter man också människor som bor längre bort från en huvudväg i en annan position. Men det är ett alternativ vi överväger. Det skulle betyda att varje prenumeration får ett individuellt pris. Det vill säga bor du inne i stan är den billigare och bor du på landsbygden blir en dyrare.

Hufvudstadsbladets kärnområde finns i Nyland och majoriteten av läsarna bor på sydkusten.

Diskussion om artikeln