Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-chefen till IOK-ordföranden: Fortsätt betala om ni vill ha NHL-spelarna till OS

Från 2016
Gary Bettman talade med media inför NHL:s första finalmatch mellan Pittsburgh och San Jose.
Bildtext Gary Bettman talade med media inför NHL:s första finalmatch.

Nästa vinter-OS ordnas i februari 2018 i sydkoreanska Pyeongchang. Det är fortfarande oklart om NHL-spelarna står till ishockeylandslagens förfogande.

Gary Bettman är NHL-chef och tror inte att NHL-klubbarna kommer att släppa iväg sina stjärnor till OS-turneringen om Internationella olympiska kommittén (IOK) vägrar betala för sig.

IOK har hittills bland annat betalat spelarnas försäkringar och stått för resekostnaderna, vilket har möjliggjort att NHL-spelarna har ställt upp i fem raka OS-turneringar. NHL-spelarna har varit med sedan OS i Nagano 1998.

– Det handlar om många, många, många miljoner dollar, konstaterade Bettman enligt NHL.com.

IIHF vill finna en lösning

Enligt Bettman är det nu upp till IOK:s ordförande Thomas Bach och det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande Rene Fasel att ta fram en lösning som NHL kan acceptera.

– Om Thomas Bach från IOK och Rene Fasel från IIHF inte kan lösa kostnadsfrågan är jag övertygad om att det kommer att ha stor betydelse för vårt beslut. Jag är ganska säker på att NHL-klubbarna inte är speciellt intresserade av att betala för att säsongen avbryts, men vi får se vad klubbarna bestämmer sig för, sade Bettman.

Enligt Bettman är ishockeyförbundets ordförande Fasel intresserad av att finna en lösning, medan Bach som har varit IOK-ordförande sedan 2013 inte vill subventionera en enstaka OS-gren. Uppskattningsvis skulle 150 NHL-spelare vara aktuella för OS 2018.

NHL kommer att fatta sitt beslut under 2016. Oavsett vilket beslut som fattas lämnar NHL dörren öppen för OS 2022 som arrangeras i Peking. Kina uppges utgöra en intressant marknad för NHL.

Nya NHL-lag?

Samtidigt meddelade Bettman att NHL förmodligen fattar beslut i frågan om att utvidga ligan i samband med prisgalan som ordnas i Las Vegas den 22 juni.

– Vi kommer sannolikt att rösta för något av följande förslag: NHL utökas inte, ligan utökas först senare eller NHL utökas med ett eller två lag, sade Bettman.

Las Vegas har betraktats som den klart starkaste kandidaten till att få ett NHL-lag. Quebec är en annan stad som har figurerat i spekulationerna.

Diskussion om artikeln