Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Djurpark försvarar sig efter att ha skjutit en gorilla

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 16:43.
Programmet är inte längre tillgängligt

Djurparken i Cincinnati i den amerikanska delstaten Ohio står bakom beslutet att avliva en gorilla. Det var i lördags som en fyraårig pojke föll ner i apornas inhägnad och blev släpad av gorillahanen Harambe.

Enligt djurparkschefen befann sig pojken i livsfara.

- Nu när vi tittar tillbaka på det som hände så skulle vi fatta samma beslut igen och skjuta gorillan, sade vd:n Thane Maynard på Cincinnati Zoo vid en presskonferens (enligt Reuters).

Stora protester

Djurparkens beslut att avliva gorillan Harambe har väckt hård kritik och över 200 000 personer har skrivit under en protest på nätet mot att gorillan sköts.

Djurparken försvarar sig med att det inte fanns andra alternativ i ett läge där en fyraårig pojke var i livsfara. Enligt djurparken hade inte ett sömnmedel verkat omedelbart och därför var det inte ett alternativ att skjuta gorillan med sömnmedel.

Ett livsfarligt djur

Gorillan Harambe var 17 år och hade kommit till Cincinnati Zoo året innan från en djurpark i Texas. Harambe var en västlig låglandsgorilla och det är en utrotningshotad djurart.

- Det är klart att det inte var ett lätt beslut att skjuta Harambe, men barnets liv var hotat. Man kan inte ta några risker med låglandsgorillor. De är väldigt stora, tre gånger större än en man och väldigt starka, förklarade djurparkschefen Maynard.

Folk kan klättra över stängsel

Den fyraåriga pojken lyckades ta sig in i buren och föll därefter ner i en vallgrav. Gorillan Harambe gick då ner i vallgraven och tog tag i pojken och släpade honom i vattnet. Enligt djurparkschefen är gorillornas inhägnad säker och parken har inte försummat säkerheten. Troligtvis lyckades fyraåringen klättra över en en meter hög skiljemur.

- Folk, barn och andra kan klättra över hinder. Vi jobbar hårt med att försäkra oss om att den här djurparken är säker och att våra besökare är säkra här. Vi har över 1,6 miljoner besökare årligen. Med det sagt, så kan människor klättra över staket, och det är vad som hände i det här fallet, sade vd:n Thane Maynard på Cincinnati Zoo.

Diskussion om artikeln