Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utsatta afghanska internflyktingar: Inte ens ett djur kan leva så här

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 20:40.
DEt finns 1,2 miljoner interna flyktingar i Afghanistan. Många lever under svåra förhållanden.
Bildtext Det finns 1,2 miljoner interna flyktingar i Afghanistan. Många lever under mycket svåra förhållanden.
Bild: EPA ALIL REZAYEE

Antalet afghaner som är flyktingar i sitt eget land har mer än fördubblats på några år, säger människorättsorganisationen Amnesty International i en rapport.

I dag är 1,2 miljoner afghaner på flykt i Afghanistan, jämfört med ungefär 500 000 år 2013. I sin rapport konstaterar Amnesty att förhållandena på många av landets flyktingläger är katastrofala.

Många flyktingar saknar tillgång till grundläggande saker som ordentlig mat, rent vatten och hälsovård. De flyktingar som Amnesty intervjuat för rapporten vittnar om sin svåra situation.

- Inte ens ett djur skulle kunna leva i den här hyddan, men vi måste. Jag skulle föredra att vara i fängelse, där skulle jag inte behöva oroa mig för mat och husrum, sade 50-åriga Mastan som lever i ett läger i Herat.

De flesta saknar också tillgång till utbildning eller arbete. Därmed är också utsikterna för ett bättre liv mycket dåliga. Ungefär 2,6 miljoner afghaner har flytt till andra länder.

I skuggan av andra konflikter

Flera afghanska regeringar har lovat att förbättra de interna flyktingarnas situation, men än så länge har det inte skett några stora förbättringar. FN har bett om ungefär 350 miljoner euro för att hjälpa flyktingarna, men har bara fått ungefär en fjärdedel av summan.

Enligt Amnesty verkar omvärlden ha glömt Afghanistan efter att majoriteten av de internationella trupperna lämnade landet år 2014.

- Alla parter som har varit inblandade i konflikten i Afghanistan under de senaste 15 åren har ett ansvar att se till att de här människorna, som det internationella samfundet från första början sade att de skulle hjälpa, inte lämnas åt ett ännu osäkrare öde, sade Champa Patel som är Amnestys chef i Sydasien.

Amnesty konstaterar att civilbefolkningen i allt större utsträckning råkar i skottlinjen i konflikten mellan regeringen och talibanerna. FN beräknar att över 11 000 civila dödades år 2015.

Talibanerna har stridit mot den afghanska regeringen sedan de drevs från makten år 2001 under USA:s invasion. Våldet har åter trappats upp under den senaste veckorna sedan talibanerna inledde sin våroffensiv.