Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner: Staten agerade rätt i Finavia

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 15:27.
Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner
Bild: All Over Press

Kommunikationsminister Anne Berner säger att hon inte har idkat påtryckning mot det statliga bolaget Finavia. Enligt Berner var staten i sin fulla rätt att ge råd åt bolagets styrelse.

Bakgrunden är att Finavia har förlorat minst 34 miljoner euro på placeringar i spekulativa räntederivat under åren 2009-2011.

Berner har beskyllts för att ha brutit mot god förvaltningssed då hon har satt stopp för Finavias styrelses planer att väcka åtal mot de i bolaget som bar ansvar för derivataffärerna.

Finavias före detta styrelseordförande Riitta Tiuranniemi sade i december i Helsingin Sanomat att beslutet om att inte väcka åtal fattades på inrådan av Berner.

Enligt Berner handlade det bara om att komma med goda råd vilket är i enlighet med lagen om ägarstyrning.

Risikko tillbakavisar

Förra trafik- och kommunikationsministern Paula Risikko (saml) tillbakavisar Anne Berners beskyllningar om att hennes företrädare på ministerposten skulle låtit bli att åtgärda problemen inom Finavia.

Risikko som var trafikminister åren 2014-2015 säger att hon noga gick igenom läget i Finavia med de dåvarande styrelsordförandena samt VD Kari Savolainen.

Riskko säger att hon upprepade gånger krävde en noggrann utredning av situationen inom bolaget.

Relaterad länk

Diskussion om artikeln