Kvarkens skärgård på affisch ska välkomna till Österbotten
Det blir en grönblå grafik över Kvarkens världsnaturarv som får symbolisera Österbotten i landskapets affischtävling.
Illustratören och grafikern Sami Kaarakainen från Uleåborg vann första pris i Österbottens förbunds och Come to Finland Publishings tävling. Sammanlagt deltog 70 bidrag i tävlingen. På andra plats kom vasabördiga grafikern Tintin Rosvik med en mörk bastuaffisch. Vinnaren och andrapristagaren får 2 000 respektive 1 000 euro.
Landskapsförbundet ville ha en reseaffisch som skulle fånga Österbotten på ett lockande, stiligt och gärna humoristiskt sätt.
- Det vinnande bidraget belyser något som är så oerhört viktigt för oss här i Österbotten, nämligen skärgården, säger kommunikationskoordinator Mikaela Jussila från Österbottens förbund.
Tre hedersomnämnanden
Tre av bidragen fick hedersomnämnanden. Karin Dahlbackas dansande älgar, Emma Pitkäjärvis picknicktant och Janne Harjus kustremsa.
Alla reseaffischer är en del av utställningen Come to Finland - Lockropen från paradiset som öppnar på Tobaksmagasinet i Jakobstad och kan ses där till 27 juli.
Den största finländska affischsamlingen utställd på Tobaksmagasinet i Jakobstad
Journalisten Magnus Londen ställer ut sin samling reseaffischer på Tobaksmagasinet. Londen har samlat affischer i över 10 år. Nu börjar han ha det mesta. Allt började med att han såg en affisch i ett skyltfönster i Helsingfors.
- Den vill jag ha, tänkte han och hade helst suttit vid samma bord som den sköna damen med en aperitif. Och på den vägen är det. Nu kan samlingen som fyller två rum beskådas i Jakobstad under juni och juli.
Det har varit ett riktigt detektivarbete ibland att reda ut konstnären och affischens ursprung. Efter en efterlysning på nätet klarnade det vem konstnären Abbe var. Dottern i Sverige svarade att det var hennes pappa och att hon kan allt om affischen.
Det var rederierna Bore, Svea och FÅA som beställde en reseaffisch. - Jättefin, sa cheferna när de fick se den, men bröstvårtorna är för röda. Abbe gjorde som cheferna sade och gjorde dem svagare i färgen, men när affischen skulle i tryck var Abbe där igen och satte mer rött på. Sen var det för sent för cheferna att göra nåt.
På utställningen kan man också se Finlands äldsta illustrerade reseaffisch. Imatra av Akseli Gallen-Kallela. Men den är undantagsvis en kopia. Originalet finns i bara ett exemplar och är för dyr att ställas ut.
Magnus Londen har alltså en komplett samling finländska reseaffischer, med ett undantag.
- Det finns en affisch på Hogland från 30-talet, men jag har aldrig sett den. Hittar jag den behöver jag inte göra någonting mera i livet.