Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkens skärgård på affisch ska välkomna till Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 16:17.
Sami Kaarakainens och Tintin Rosviks bidrag till Österbotten-affischen. Sami Kaarakainens vinnande bidrag består av ett österbottniskt skärgådslandskap. Tintin Rosviks bidrag består av en mörk bastuscen där dörren står öppen ut mot havet och solnedgången
Bildtext Vinnaren och tvåan i affischtävlingen ”Destination: Österbotten”
Bild: Österbottens förbund och Come to Finland

Det blir en grönblå grafik över Kvarkens världsnaturarv som får symbolisera Österbotten i landskapets affischtävling.

Illustratören och grafikern Sami Kaarakainen från Uleåborg vann första pris i Österbottens förbunds och Come to Finland Publishings tävling. Sammanlagt deltog 70 bidrag i tävlingen. På andra plats kom vasabördiga grafikern Tintin Rosvik med en mörk bastuaffisch. Vinnaren och andrapristagaren får 2 000 respektive 1 000 euro.

Landskapsförbundet ville ha en reseaffisch som skulle fånga Österbotten på ett lockande, stiligt och gärna humoristiskt sätt.

- Det vinnande bidraget belyser något som är så oerhört viktigt för oss här i Österbotten, nämligen skärgården, säger kommunikationskoordinator Mikaela Jussila från Österbottens förbund.

Tre hedersomnämnanden

Tre av bidragen fick hedersomnämnanden. Karin Dahlbackas dansande älgar, Emma Pitkäjärvis picknicktant och Janne Harjus kustremsa.

Alla reseaffischer är en del av utställningen Come to Finland - Lockropen från paradiset som öppnar på Tobaksmagasinet i Jakobstad och kan ses där till 27 juli.

Janne Harjus bidrag till Österbotten-affischen består av en karta där det står Koe Pohjanmaa. På kartan är bland annat vattentorn, fyr och kyrkor utmärkta.
Bildtext Janne Harjus bidrag fick hedersomnämnande.
Bild: Österbottens förbund och Come to Finland
Karin Dahlbackas bidrag till Österbotten-affischen. På bilden står två älgar och dansar och rubriken lyder Ta en sväng om Österbotten
Bildtext Karin Dahlbackas bidrag fick hedersomnämnande.
Bild: Österbottens förbund och Come to Finland
Emma Pitkäjärvis bidrag till Österbotten-affischen. Affischen består av rubriken Come to Ostrobothnia and see the Kvarken archipelago! På affischen sitter en kvinna på en strand och dricker kaffe.
Bildtext Emma Pitkäjärvis bidrag fick hedersomnämnande.
Bild: Österbottens förbund och Come to Finland.

Den största finländska affischsamlingen utställd på Tobaksmagasinet i Jakobstad

Journalisten Magnus Londen ställer ut sin samling reseaffischer på Tobaksmagasinet. Londen har samlat affischer i över 10 år. Nu börjar han ha det mesta. Allt började med att han såg en affisch i ett skyltfönster i Helsingfors.

- Den vill jag ha, tänkte han och hade helst suttit vid samma bord som den sköna damen med en aperitif. Och på den vägen är det. Nu kan samlingen som fyller två rum beskådas i Jakobstad under juni och juli.

Samlingen började med att Londen föll för kvinnan med apritif
Bildtext Dam med aperitif
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det har varit ett riktigt detektivarbete ibland att reda ut konstnären och affischens ursprung. Efter en efterlysning på nätet klarnade det vem konstnären Abbe var. Dottern i Sverige svarade att det var hennes pappa och att hon kan allt om affischen.

Det var rederierna Bore, Svea och FÅA som beställde en reseaffisch. - Jättefin, sa cheferna när de fick se den, men bröstvårtorna är för röda. Abbe gjorde som cheferna sade och gjorde dem svagare i färgen, men när affischen skulle i tryck var Abbe där igen och satte mer rött på. Sen var det för sent för cheferna att göra nåt.

Magnus Londen har den största samlingen reseaffischer från Finland
Bildtext Varje affisch har en berättelse
Bild: YLE/Patrik Enlund

På utställningen kan man också se Finlands äldsta illustrerade reseaffisch. Imatra av Akseli Gallen-Kallela. Men den är undantagsvis en kopia. Originalet finns i bara ett exemplar och är för dyr att ställas ut.

Magnus Londen har alltså en komplett samling finländska reseaffischer, med ett undantag.

- Det finns en affisch på Hogland från 30-talet, men jag har aldrig sett den. Hittar jag den behöver jag inte göra någonting mera i livet.

Sami Kaarakainen gjorde det vinnande bidraget
Bildtext Dagens affischkonstnär Sami Kaarakainen
Bild: YLE/Patrik Enlund

Diskussion om artikeln