Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En av få svenskspråkiga flyktingskolor försvinner

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 18:44.
Benita Lidman, Ulrica Lindholm, Fanny Johansson och Saudina Hodzic ansvarar för undervisningen av de asylsökande barnen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

När flyktingförläggningen i Korsnäs stängs måste antagligen 80 av de 140 som bor där i dag omplaceras. Då får de troligen också byta språk till finska.

Migrationsverket har dragit in ännu fler platser för asylsökande, men stängningen av Röda Korsets flyktingförläggning i Korsnäs kom ändå som något av en överraskning, säger Henrik Ingo som är chef för förläggningen.

- Vi trodde faktiskt att Korsnäs skulle få finnas kvar.

- Det är en mycket flexibel flyktingförläggning som fungerar både för familjer och ensamkommande flyktingbarn, säger Ingo.

Chefen för Röda korsets flyktingförläggning i Korsnäs, Henrik Ingo.
Bildtext Henrik Ingo
Bild: Yle/Malin Hulkki

Nu hoppas man att de flesta av de 140 flyktingar som i dag bor på förläggningen ska ha fått besked på sin asylansökan innan stängningen i november.

- Jag hoppas att de som har fått uppehållstillstånd då finns ute i kommunerna, gärna i svenska Österbotten, säger Ingo.

De som har fått negativt beslut och besvärat sig till förvaltningsdomstolen kommer sannolikt att finnas kvar på förläggningen i november när den ska stängas. De kommer då att omplaceras till ett annat flyktingboende.

Svenskspråkigt unikt

Den förberedande undervisning som erbjudits vid flyktingförläggningen sedan årsskiftet har gått på svenska. Det är unikt i Finland, och när förläggningen stängs i november upphör också undervisningen.

- I och med omplaceringen kommer skolgången ske på finska i stället, säger Ingo.

Han berättar att när den första chocken hade lagt sig för de barnfamiljer som i höstas hamnade i Korsnäs så började de trivas på landsbygden, och de kände sig trygga.

- De skulle gärna stanna här, och då behöver de förstås kunna svenska.

Som vanligt till november

Fram till nedläggningen fortsätter verksamheten som vanligt. Henrik Ingo menar att man inte kan planera desto mer för en stängning.

- Dessutom vet vi inte hur situationen är i höst. Den här tiden i fjol var det ingen som visste vilka flyktingströmmar som skulle komma till Finland mellan september och november.

Diskussion om artikeln