Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Sensorutrustade kläder ger individuell temperatur

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 20:20.
Pekka Tuomaala berättar om forskningsprojekt.
Bildtext Varmt eller kallt? Inne eller ute? I framtiden kan dina kläder ändra temperatur enligt dina behov. Forskare Pekka Tuomaala ser många möjligheter med tekniken VTT jobbat fram.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Med förhandsinformation om användarens kön, vikt och kroppstyp kan processorn i din mobiltelefon med hjälp av sensorer i dina kläder ta in ny information om aktivitetsnivå och rumstemperatur och räkna ut precis vilken temperatur dina kläder ska ha för att just du ska trivas så bra som möjligt.

Det här är framtiden om forskningscentralen VTT:s resultat omsätts i praktiken i nya funktionella kläder som anpassar sig till varje enskild användare.

Funktionella kläder har funnits redan länge, t.ex. joggingkläder med inbyggd belysning eller skidkläder med inbyggd kommunikationsutrustning eller kläder som just värmer eller kyler. Men de kläderna har alla behövt ställas in manuellt. Men nu talar vi automatik.

- Där är vi nu unika. Att vi har tekniken som gör att kläderna kan anpassa sig enligt person och situation. Automatiskt.

Vi vill alla ha olika varmt

Bakgrunden är att vi alla ställer olika krav på temperaturen. Det är därför en del går i shorts tidigt på våren och andra i yllestrumpor ännu i juli. Beroende på bl.a. kön och muskelmassa så alstrar vi själva värme på olika sätt.

En ung muskulös man vill oftare ha en svalare temperatur i rummet än en äldre kvinna.

Det här gör att kläder som kunde anpassa sig efter användaren skulle komma till användning för vem som helst.

Kirurgens kläder samarbetar

Men det är speciellt människor i specialsituationer som kunde dra nytta av den nya uppfinningen.
T.ex. kirurgen i operationssalen får ofta varmt medan operationen framskrider. Därför sänks temperaturen i salen till ca 15 grader och alla andra har istället svalt.

- Men tänk om kirurgen istället kunde ha kläder som anpassar sig till situationen och alltid håller en behaglig temperatur, säger Tuomaala.

Även människor som under arbetet flyttar sig fram och tillbaka i olika temperaturer, som folk som jobbar i kylrum och sådana som turvis är stillastående och turvis fysiskt aktiva kunde ha nytta av kläder som anpassar temperaturen i kläderna efter miljö, aktivitetsnivå och den enskilda användarens kroppsbyggnad.

Pekka Tuomaala berättar om forskningsprojekt.
Bildtext Stilla eller rörlig? Trivs bäst i svalt eller varmt?
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

För varmt eller för kallt i medeltemperatur

En vanlig måltemperatur inomhus är 21,5 grader. För en del är det för varmt och för andra för kallt. För många går det bra att vara i den miljön, men de trivs nödvändigtvis inte så bra, visar undersökningar som granskat detta.

- En del vill helst ha 20, andra 25-26 grader. Kvinnor vill ofta ha lite varmare.

Är temperaturen fel, t.ex. genom bristande ventilation en het sommardag, då går produktiviteten ner med 5%. Med tanke på att kostnaderna för kylning/ värme i en byggnad är småpotatis jämfört med löneutgifterna, så borde man överlag satsa på att hålla någorlunda okej temperatur, förklarar Tuomaala och tillägger:

- Temperaturen är en väldigt viktig trivselfaktor.

Men med hjälp av intelligenta kläder som reglerar temperaturen hos respektive användare istället för i hela byggnader så kunde man uppnå det här på ett nytt sätt.

Sökes: klädtillverkare

Forskningen kring tekniken är klar, en doktorsavhandling är gjord och beräkningar och tester dokumenterade. Nu fattas bara klädtillverkarna. Både inhemska och utländska är potentiella kandidater och en mängd olika typers funktionella kläder har nu möjlighet att använda sig av den nya tekniken som gör kläderna individuella, säger Tuomaala:

- Slutligen (blir kläderna) på riktigt intelligenta.

Här kan du lyssna till radioinslaget i programmet Kvanthopp:

Nu ska kläderna på riktigt bli intelligenta. VTT forskat.

9:10

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln