Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västsaharas långvarige ledare Mohamed Abdelaziz har avlidit

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2017 09:57.
Mohamed Abdelaziz ledde självständighetsrörelsen Polisario sedan år 1976 efter att Marocko hade ockuperat den forna spanska kolonin
Bildtext Mohamed Abdelaziz ledde självständighetsrörelsen Polisario sedan år 1976 efter att Marocko hade ockuperat den forna spanska kolonin
Bild: EPA/MOHAMED MESSARA

Mohamed Abdelaziz, den långvarige ledaren för Västsaharas självständighetsrörelse Polisario är död.

Den 68-årige Abdelaziz som ledde Polisario i 40 år avled på tisdagen efter en lång tids sjukdom, meddelar rörelsens nyhetsbyrå Sahara press.

Polisario har utlyst en 40 dagar lång sorgperiod för Abdelaziz som var både generalsekreterare för Polisario och president i den självutropade republiken Sahrawi.

Det norra grannlandet Marocko ockuperade Västsahara år 1975 då Spanien lämnade sin forna koloni.

FN har inte erkänt Marockos anspråk på Västsahara som marockanerna kallar sin Södra provins.

Väpnat motstånd i 40 år

1976 inledde Polisario med Abdelaziz i spetsen en väpnad kamp för ett självständigt Västsahara medan alla försök att nå en fredlig lösning av konflikten har misslyckats.

Polisario har sina baser i Marockos grannland Algeriet och relationerna mellan länderna är ansträngda på grund av den olösta konflikten.

Algeriet utlyste åtta dagar av sorg efter beskedet om hans död. Algeriet har som de flesta länder i Afrika erkänt republiken Sahrawi.

Marocko i gräl även med FN

Abdelaziz avled vid en känslig tidpunkt eftersom Marocko har utvisat flera representanter för FN från Västsahara efter en upptrappad tvist med generalsekreterare Ban Ki-moon.

En klar majoritet av invånarna i Västsahara är sahrawier, ett arabiskt nomadfolk med sitt eget språk och många av dem stöder Polisario.

FN betraktar Västsahara som ett icke-självstyrande område som ska avkoloniseras.

Världsorganisationen har därför i åratal försökt anordna en folkomröstning om Västsaharas självständighet, men Marocko har motsatt sig och erbjuder i stället större självstyre som en kompromiss.

Diskussion om artikeln