Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomtens läge avgör priset på sommarstugan

Från 2016
Sommardag i skärgården.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Priset på sommarstugor går aningen uppåt, enligt den landsomfattande statistiken. Det finns stora variationer mellan landskapen och även mellan kommunerna.

Under de tre senaste åren har priset på sommarstugor i Närpes gått upp från 77 000 euro år 2013 till 120 000 euro i fjol, medan prisnivån i Larsmo var högre för tre år sedan än den är nu. I Larsmo sjönk priset från att ha varit 134 000 euro år 2014 till 120 000 euro året därpå.

I Korsholm har priset sjunkit från 125 000 år 2013 till 115 000 i fjol.

Färre yngre har stuga

Taisto Toppinen, registerchef på Lantmäteriverket, säger att det främst är den stora generationen, 40-talisterna, som håller sig med sommarstuga och odlar villakulturen.

- De yngre har en annan livsfilosofi och är inte lika intresserade av stuglivet. De hyr hellre en stuga tillfälligt i Finland eller utomlands, säger Toppinen.

I den mån de yngre generationerna är intresserade av fritidsbostäder, ska det helst vara med alla bekvämligheter, enligt Toppinen. En utbyggd infrastruktur påverkar också prisnivån på sommarstugorna.

Väststrand är bäst

- Man vill ha bilväg fram, el och rinnande vatten, säger Peter Nygård, som är fastighetsförmedlare i Kristinestad.

Enligt Nygård är stugor ute på holmar svårare att sälja då de här bekvämligheterna inte kan förverkligas där.

De mest prisvärda sommarstugorna och tomterna har väststrand, lugnt läge, gott om vatten, som dessutom ska vara rent.

Olika syn på värdet

Det är också många andra faktorer som avgör priset på en tomt. För fastighetsförmedlaren gäller det att försöka ta hänsyn till både köparens och säljarens önskemål.

- Tomten styr priset. Den stuga som står där är nummer två. Det är klart att den har betydelse då man första gången tittar på stället, men tomten avgör helt klart, säger Peter Nygård.

Ibland kan affären gå i stöpet då säljaren vill begära ett högre pris än vad tomten egentligen är värd. Köparen ser inte de affektionsvärden som säljaren gör.

- Många diskussioner slutar med att ägaren besluter sig för att inte sälja. Deras syn på värdet är helt annat än vår. Vårt sätt att sälja är att vi försöker få klart det bästa priset, men båda parterna sa vara lika nöjda. Folk är så medvetna i dag så det lönar sig inte att ta ett överpris, säger Nygård.

Österbottningar säljer minst

Det görs inte lika många affärer i Österbotten som i övriga Finland, trots att stugorna ligger på en lägre prisnivå än i övriga delar av landet.

Det här kan bero på att många är fäst vid sin stuga och helt enkelt inte vill sälja.

Diskussion om artikeln