Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thailändsk kyckling stoppas också i Finland

Från 2016
Uppdaterad 11.07.2016 12:02.
Thailands största kycklingproducent Charoen Pokphand Foods (CPF) fabrik norr om Bankok.
Bildtext Thailands största kycklingproducent Charoen Pokphand Foods (CPF) levererar kyckling till bland annat svenska livsmedelsproducenten Findus.
Bild: EPA/NARONG SANGNAK

I början av veckan rödlistade svenska världsnaturfonden WWF thailändsk kyckling på grund av att djuren får för mycket antibiotika. Cateringföretaget Sodexo satte genast stopp för importen av thailändsk kyckling och beslutet gäller också företagets lunchrestauranger i Finland.

Måndagen den 30 maj släppte WWF i Sverige för andra gången någonsin sin så kallade köttguide, där olika köttprodukter antingen får grönt, gult eller rött ljus.

Nytt för i år är att inte bara djurens välfärd, klimatet, bekämpningsmedel och den biologiska mångfalden tas i beaktande. Ett nytt kriterium för i år är hur antibiotika används i köttproduktionen, och där får den asiatiska kycklingen underkänt.

Asiatisk kyckling var visserligen redan rödlistat i fjolårets guide, men antibiotikakriteriet fick genomslag på den svenska marknaden då cateringföretaget Sodexo meddelade att de stoppar importen. Beslutet gäller också Finland.

– Sodexo i Finland beslutade redan på måndag att inte längre köpa thailändsk kyckling. Beslutet baserar sig på WWF:s rekommendation i den nya köttguiden, säger Hanna Savin som är logistikchef på Sodexo.

Fazers restauranger har redan tidigare slutat servera thailändsk kyckling.

Svenska WWF:s köttguiden 2016 ger underkänt för andibiotikan i thailändsk kyckling.
Bildtext Svenska WWF:s köttguide 2016 ger underkänt för antibiotikan i thailändsk kyckling.
Bild: Niklas Evers

Kompenseras med finskt kött

Sodexo driver bland annat lunchrestauranger vid ett hundratal skolor och arbetsplatser i Finland. Och kyckling från Thailand har haft bra åtgång.

– Broiler är nuförtiden en populär maträtt, så vi köper in ganska mycket av det. Uppskattningsvis runt 30 procent av all vår kyckling härstammar från Thailand, säger Savin.

En tredjedel är mycket, men Savin tror inte det blir svårt att ersätta köttet.

Den delen kommer tills vidare att kompenseras med inhemska produkter, säger Savin.

Förutom Sodexo har Fazer, ABC och Helmi Simpukka slutat servera thailändsk kyckling vid sina restauranger.

Inhemskt i köttdisken – asiatiskt i frysdisken och på restauranger

I vanliga mataffärer kan det vara svårt att se den thailändska kycklingen. I stort sett allt rått kött som säljs är inhemsk men i processerad mat är den importerade kycklingen vanligare.

Enligt en rapport om broilerproduktion i Thailand som organisationen Finnwatch släppte i vintras beror det här bland annat på att färdigmat inte behöver ha information om köttets ursprungsland.

Då till exempel produkter från det svenska företaget Findus, som importerar runt 1000 ton thailändsk kyckling varje år, säljs vidare i Finland så bokförs det inte som thailändskt broilerkött.

Också vid partihandeln där många restauranger får sitt kött är importerad kyckling vanligare.

Enligt Finnwatch rapport hör Findus (1000 ton), Snellman Pro (263 ton) och importföretaget Norvida (1500 ton) till de största importörerna av Thailändsk kyckling i Sverige och Finland.

Sodexo importerade 96 ton thailändsk kyckling år 2014.

Bilder av paket med broiler
Bildtext I butikernas kötthyllor dominerar den inhemska broilern.

Finländsk köttguide först nästa år – utan kriterier för antibiotika

I Finland kommer den första köttguiden att dyka upp först nästa år.

– Vår köttguide är i princip likadan som den svenska men det finns några skillnader i våra kriterier, säger Jussi Nikula, som ansvarar för matfrågor på WWF i Finland.

Den finländska guiden kommer ändå inte att ha med antibiotikakriteriet. Det dyker troligtvis upp först 2018. Men Thailändsk kyckling rödlistas också utgående från de övriga kriterierna.

– Vi har inte resultaten klara ännu men utländsk eller Thailändsk kyckling är inget vi rekommenderar, säger Nikula.

Målet: Att ändra butikernas och konsumenternas beteende

Hur stort genomslag den finländska köttguiden får återstår att se. Men Nikula är hoppfull om att det går vägen.

– Om man tittar på fiskguiden har den varit en stor succé. Det finns allt mindre rödlistad fisk i butikerna vilket också gör det lättare för konsumenter att välja rätt.

– Vi hoppas också att skolmaten skulle följa vår guide, inte bara affärer, säger Nikula.

Med anledning av uppgifterna om antibiotika i broilerkött kräver de finländska lantbrukarnas organisation MTK bättre information om köttets ursprung.

Organisationen påpekar i ett pressmeddelande att antibiotika inte har används i broileruppfödning i Finland sedan år 2009.

Uppdaterad 2.6.2016 13.05: WWF:s köttguide släptes måndagen den 30 maj, inte 20 juni som det tidigare stod i artikeln.

Diskussion om artikeln