Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nätshopping, fler kunder nu än då?

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 10:37.
En betjäningsdisk vid ett postkontor.
Bildtext Många handlar på nätet och får hem sina varor i postpaket. Att gå i butiker är trots det fortfarande omtyckt bl.a. eftersom man då kan känna och se på varan.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Att handla på nätet är snabbt, enkelt och smart. Men använder folk det förenklade sättet, eller föredrar de att gå i butiker?

Många personer handlar på nätet. Det finns ett stort utbud av produkter och man behöver inte ens stiga upp från soffan.

Kanske tycker kunderna mera om att handla online än i affärerna? Johanna Berglund, visualist på en klädaffär Ekenäs, säger så här:

- Onlinebutikerna påverkar försäljningen, men i princip bara till det bättre. Om en kund vill ha något klädesplagg och vi inte har rätt storlek så beställer vi in från nätet. Vi samarbetar med nätet, så det är inget hot för oss.

Affärerna tjänar mera pengar än onlinebutikerna, menar hon.

Handlar folk mycket på internet?

- Jag handlar inte mycket på nätet alls. Jag tycker mer om att gå i affärer, för jag vill gärna se varorna före jag köper dem, men ibland måste man handla online, säger Berglund.

Ida Bäcklund, som jobbar i en skoaffär, handlar däremot på nätet. Där köper hon både kläder och dekorationer till hemmet.

- Jag tycker inte att det finns någonting sämre med att shoppa på nätet, säger hon. Däremot är det ju alltid ett plus att få se, känna och, om det är ett klädesplagg, prova varan.

Vi frågade några andra och fick liknande svar även av dem:

- Jovisst handlar jag online, men inte så värst mycket. Mest går jag nog i affärer, delvis för att man ser så mycket bättre vad man spenderar pengarna på och delvis för att jag helt enkelt föredrar det framom datorskärmen, säger en kvinna i 40-års åldern.

Ekonomi - Vetamix: Näthandelns utveckling - Spela upp på Arenan

Sofia Nyström, Freya Lundqvist, Elin Tallroth, Tessie Fagerholm och Ronya Tallroth, Ekenäs högstadieskola
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln