Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lakrits och salmiak allt populärare i mat

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 08:40.
Lakritsfestivalen 2013
Bildtext För många är lakrits det bästa i världen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Intresset för lakrits och salmiak ökar hela tiden. Av de 14 kilo sötsaker vi finländare varje år äter består cirka 2,5 kilo av lakrits- och salmiakprodukter.

Nya produkter och nya marknader gör att vi dessutom äter lakrits och salmiak inte enbart som sötsaker eller i efterrätter, utan allt mer som en egna smaker i mat och drycker.

Till skolavslutningen och studentfesterna finns nu massor av recept med lakrits, men det finns också allt fler lakritsprodukter på marknaden. I Finland har bland annat lakritsyoghurt, lakritssalmiakchips och salmiakvichyvatten lanserats denna vår, och de har tagits emot väl.

Ständig produktutveckling av yoghurtar

Ålandsmejeriets nya lakritsyoghurt är troligen den enda i sitt slag i hela världen, och den har väckt mycket uppmärksamhet på sociala media.

- Det är alla tiders bästa lansering för Ålandsmejeriet, medger Thomas Hackman, direktör för Ålandsmejeriet i Finland.

Lakritsyoghurt
Bildtext Lakritsyoghurt från Åland.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Som en ny leverantör inom yoghurt måste man vara innovativ och prova nya saker. Tranbärsyoghurten i fjol floppade, men lakritsyoghurten säljs redan i hela Finland. Också i Sverige har man visat intresse för den.

Salmiak ger sälta åt potatischips

I mitten av maj blev det klart att Orklas chipsfabrik på Åland fortsätter som förut. Man förde samarbetsförhandlingar, men resultatet blev att fabriken i Haraldsby får fortsätta.

Samtidigt satsar den andra större chipstillverkaren i Finland, Real Snacks, på nya produkter för den internationella marknaden. Eftersom salmiak, eller ammoniumklorid, är ett salt, så använder man det att ge sälta åt potatischips.

Lakritssalmiakchipsen lanserades i början av april i Finland, och fick rubriker till och med i Kina. Också i Sverige presenterades chipsen på lakritsfestivalen i Stockholm.

- Saltet och lakritsen passar så bra ihop med chipsen, säger stockholmaren Victor Hellgren.

Tolvåringen Hellgren anser sig vara chipsexpert för han fredagsmyser alltid med chips.

Det är samtidigt bra reklam för potatis från Österbotten, för på varje påse står det vems potatisar som har använts till chipsen.

Peter Klåvus potatisar från Dagsmark sprids som chips över hela världen.
Bildtext Peter Klåvus potatisar från Dagsmark sprids som chips över hela världen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Mineralvatten kombineras med salmiaksalt

Mineralvatten har redan sedan länge ansetts vara hälsosamt, och under 1700-talet upptäcktes salternas medicinska verkan. Det gav upphov till kurorter och brunnsliv på många håll i Europa.

Hartwalls salmiakvichyvatten kombinerar mineralvatten och saltet salmiak. Vichyvattnet lanserades i mars 2016, men är tänkt att finnas på marknaden endast en begränsad tid, till september.

Traditionell lakrits lika populär som nya produkter

På Sveriges största lakritsfestival serverades chips och mineralvatten, men också lakritste, lakritsöl, lakritsdrinkar, ätbar salmiakkonst och förstås lakrits i godis.

Lakritsföretaget Halva hade i år ett stort urval med sig från Vanda till Stockholm. Ändå sålde man mest av gammaldags lakrits.

- Vi hade med oss mer än 700 kilo lakrits, och allt gick åt, berättade verkställande direktören Jean Karavokyros, som själv stod och sålde lakrits. Både svenskar och finländare vill fortfarande ha den traditionella, genuina lakritssmaken.

Halvas VD Jean Karavokyros på Lakritsfestivalen i Stockholm 2016.
Bildtext Jean Karavokyros på Lakritsfestivalen i Stockholm 2016.
Bild: Yle/Linus Hoffman

På lakritsfestivalen fanns i år också ett rekordstort antal matbloggare, både från Finland och Sverige, så fler lakritsrecept kommer säkert att dyka upp under sommaren.

Nästa lakritsfestival i Finland hålls 29-30 oktober 2016 i Helsingfors.

Diskussion om artikeln