Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trots fyra raka mållösa förluster: "Vi kan rubba Belgien"

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 15:13.
Kasper Hämäläinen är redo.
Bildtext Kasper Hämäläinen räknar med att resultaten börjar infinna sig.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Belgien går inför EM-slutspelet i fotboll som en av förhandsfavoriterna medan Finland förlorat sina fyra senaste landskamper med målskillnaden 0-11. Trots det tror både Kasper Hämäläinen och Markus Halsti på Finlands chanser i kvällens träningsmatch.

I världsranking (enligt FIFA) skiljer det inför kvällens match 59 placeringar. Belgien är tvåa på den lista där Finland återfinns på plats 61.

– Det är så klart ett världslag och det kommer att bli tufft. Oftast har vi brukat få med oss ganska bra resultat mot den typens lag. Vi krigar tillsammans och hålls kompakta och lyckas göra det svårt för motståndarna. Sen försöker vi kontra och få lägen själv också. Vi har inget att förlora i den här matchen, vi skall bara ut och köra, säger Kasper Hämäläinen till Yle Sporten.

Hämäläinens säsong avslutades i dur, då hans jubilerande klubb i Polen vann den inhemska dubbeln samtidigt som Hämäläinen själv återfanns oftare än vanligt i målprotokollet.

– Jag hoppas målformen håller i sig. I slutet av säsongen fick jag starta några matcher efter en svårare period under vintern och sakta men säkert kom jag igång. Avslutningen var bra och jag hoppas det fortsätter mot Belgien, säger Hämäläinen.

"Eden Hazard är deras bästa spelare"

Samtidigt som Finland måste börja producera mål framåt ställs lagets defensiv inför en tuff utmaning mot Belgien, som kryllar av världsstjärnor. Den defensiva mittfältaren Markus Halsti vet vad som väntar.

– Vill man vinna matcher måste man göra mål. Vi måste vara kompakta och spela vårt eget spel utan risker i backlinjen och minimera våra misstag. I anfallet får vi inte väldigt många chanser och får vi lägen måste vi sätta dom. I slutet på det förra kvalet lyckades vi bra på den punkten, minns Markus Halsti som nyligen avslutade sin sejour i MLS och DC United.

Halsti påpekar att den belgiska laguppställningen är full av farliga lirare, men väljer ändå en Chelsea-spelare som det gäller att se upp lite extra med i Bryssel på onsdagskvällen.

Belgiens fotbollslandslag
Bildtext Se upp för nummer 10, Eden Hazard, säger Markus Halsti.
Bild: EPA / Julien Warnand

– Eden Hazard har haft en tuff säsong, men han är en av de bästa. Jag såg honom spela i Washington när Chelsea mötte Barcelona ifjol, och då valdes han till matchens lirare. Men de har flera andra spelare också, Hazard tycker jag själv är otroligt bra, konstaterar Halsti.

"Ingen oro i truppen"

Trots att resultaten under 2016 varit rejält i underkant för Finland under Hasse Backe tro och hoppas både Hämäläinen och Halsti på en ljusare framtid. Någon orsak till oro finns inte.

– Det finns nog ingen oro i truppen, Hasse Backe har ändå inte hunnit vara så hemskt länge och vi tränar dessutom en del nya grejer som tar sin tid. Nu har vi spelat fyra matcher utan resultat, men småningom måste saker börja hända. Jag hoppas vi kan få med oss ett bra resultat redan mot Belgien, säger Hämäläinen.

Finlands matcher under Hasse Backe 2016

  • 10 januari, Finland - Sverige (Abu Dhabi) 0-3
  • 13 januari, Finland - Island (Abu Dhabi) 0-1
  • 26 mars, Finland - Polen (Wroclaw) 0-5
  • 29 mars, Finland - Norge (Oslo) 0-2

– Det är lugnt i truppen, känslan är att vi kan göra en bra match även om det handlar om en tuff utmaning. Alla i laget är på samma sida och jobbar för samma mål. Vi måste alla veta vad vi gör där ute. Kan vi göra det i 90 minuter tror jag resultatet blir bra, menar Halsti.

Finland möter Belgien i Bryssel klockan 21.45.

Diskussion om artikeln