Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folkomröstning om Nato delar SFP:s ordförandekandidater

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 17:38.
Amerikanska soldater vid en Natoövning i Lettland.
Bild: EPA/VALDA KALNINA

Kandidattrion är rörande enig om det mesta, så det är frågan om publiken i Borgå får någon egentlig vägkost när det gäller de politiska skillnaderna. Kandidaterna är påfallande eniga både i kritiken av den sittande regeringens integrationspolitik och i frågor som berör vårdreformen.

De tre som kandiderar för ordförandeposten inom Svenska Folkpartiet träffades i Borgå på tisdag kväll.

Något överraskande tycks ändå frågan om det borde hållas en rådgivande folkomröstning om Nato segla upp som en riktig vattendelare. Visserligen backar kandidaterna upp partiets linje om målsättningen att Finland borde vara Natomedlem år 2025. Däremot är man på kollisionskurs i frågan om en folkomröstning.

Ryssland kan manipulera folkomröstningen

Anders Adlercreutz som ännu inför riksdagsvalet 2015 stödde idén om en folkomröstning har nu bytt åsikt.

- Om vi har en representativ demokrati ska riksdagsmännen våga ta ställning. Också med tanke på koordineringen med Sverige i Natofrågan fungerar folkomröstningen inte.

- Alla vet hur Ryssland försöker påverka folkopinionen i Europa, och vi kan bara ana oss till vad som händer i en folkomröstning, då är det inte längre frågan om troll här och där på nätet utan det kan också betyda annat. Då är det inte längre fråga om en fri viljeyttring bland medborgarna.

Presidentens åsikt om att det behövs en folkomröstning inbegriper en stor dos av populism.

― Anders Adlercreutz

Presidentens åsikt om att det behövs en folkomröstning inbegriper en stor dos av populism.

Nato-frågan för stor för att avgöras enbart av riksdagen

Varken Anna-Maja Henriksson eller Ida Schauman köper argumentet om att man borde avstå från en folkomröstning på grund av eventuell rysk infiltrering.

Det är klart att Ryssland kommer att försöka påverka omröstningen. Men med den motiveringen kan vi inte begränsa medborgarnas rätt att rösta i den här frågan.

― Ida Schauman

- Jag förstår vad du menar Anders, det är klart att Ryssland kommer att försöka påverka omröstningen. Men med den motiveringen kan vi inte begränsa medborgarnas rätt att rösta i frågan. Dessutom tror jag att ryssarna mycket lättare kan påverka riksdagsmän än den stora allmänheten. I en så här stor principiell fråga är det nog bra att ha en folkomröstning, säger Ida Schauman.

Jag tycker i likhet med presidenten att det är motiverat med en folkomröstning i en så här stor fråga.

― Anna-Maja Henriksson

- Jag är för ett Nato-medlemskap men tidpunkten är absolut inte just nu. Vi behöver en grundlig diskussion, vi behöver fundera på för- och nackdelar. Folket måste få en bild av vad det handlar om. Därför har jag konsekvent talat för en rådgivande folkomröstning. Jag tycker i likhet med presidenten att det är motiverat med en folkomröstning i en så här stor fråga, säger Anna-Maja Henriksson.

SFP-anhängare i Borgå stöder Henriksson

Enligt den extremt ovetenskapliga opinionsmätningen utförd av undertecknad förefaller det som om publiken på plats i Borgå skulle flagga österbottniskt. Av nio tillfrågade stöder sju Anna-Maja Henriksson medan två helst skulle se Ida Schauman som ordförande.

SFP väljer ny ordförande på partidagen den 12 juni.

Diskussion om artikeln