Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordbred blåvit OS-trupp i Rio de Janeiro

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 17:17.
Cyklisten Lotta Lepistö deltar vid OS i Rio de Janeiro.
Bild: imago/Geisser/ All Over Press

I och med onsdagens sju nomineringar till OS i Rio de Janeiro står det klar att Finland är representerat i 17 grenar vid de olympiska sommarspelen i augusti. Inte sen hemma-OS i Helsingfors har Finland uppvisat motsvarande bredd.

Bland de sju finländare vars OS-deltagande i Rio de Janeiro idag fick sin slutliga välsignelse finns bland annat badmintonspelaren Nanna Vainio och cyklisten Lotta Lepistö.

Av de sju idrottare som den 1 juni fick sin OS-resa bekräftad återfinns fyra kvinnor och tre män. Två av idrottarna sysslar med racketsport och två med kampsporter.

Dessutom beslöt Finlands olympiska kommitté att sända ett damlag i 4 x 100 meter medley till Rio, men vilka idrottarna är som utgör laget klarna senare.

Med de nu nominerade idrottarna med i OS-hetluften kommer Finland att vara representerat i totalt 17 grenar. Inte sen OS i Helsingfors har Finland haft med utövare i så många grenar. Den gången var Finland mycket tack vare statusen som värdnation representerat i 18 grenar.

I Rio har Finland bland annat första gången en representant i damernas boxningsturnering (Mira Potkonen) och i bordtennis (Benedek Olah).

– Det är bara världens tolv bästa boxare som kommer med i min klass, så turneringen blir stenhård. Jag hoppas att jag med mitt exempel kan inspirera fler kvinnor och flickor att börja med grenen, säger Potkonen enligt webbplatsen sport.fi.

– Nomineringen till OS är karriärens höjdpunkt. Det känns som att man tar ut examen som elitidrottare, noterar Olah på samma webbplats.

Nomineringar 1 juni 2016

  • Nanna Vainio, badminton
  • Lotta Lepistö, landsvägscykling
  • Mira Potkonen, boxning
  • Johanna Peiponen, friidrott
  • Benedek Olah, bordtennis
  • Samuli Piippo, bågskytte
  • Juho Reinvall, judo

Yle sänder OS i Rio de Janeiro både i radio och på TV samt via Arenan.

Diskussion om artikeln