Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Björn väckte rädsla och nyfikenhet

Från 2016
Skog i Gammlbacka.
Bildtext Skogarna sydväst om Borgå centrum hade besök av en björn på onsdagen.
Bild: YLE / Hanna Othman

Den ungbjörn som på onsdag rörde sig i förorterna sydväst om Borgå centrum väckte blandade känslor bland invånarna. En del gav sig ut för att få en glimt av nallen medan andra blev rädda och stannade inomhus.

Johanna Artell tycker att det är obehagligt att björnen rörde sig precis utanför hennes arbetsplats i Kokon. Kokon är ett friluftsområde med bland annat skog, vandringsleder och siminrättning.

- Det var ett par som hade sett björnen i skogen bakom Aurorahallen. De kom in till oss här i Kokonhallen och berättade om det. Det var så vi fick reda på det, säger Artell.

Kokonhallen.
Bildtext Björnen rörde sig kring Kokonhallen och ridstallet i Uddas.
Bild: YLE / Hanna Othman

Någon av de andra anställda ringde då polisen, och efter det körde en polisbil med jämna mellanrum förbi hallarna på Ishockeyvägen.

Dagisbarnen stannade inomhus

- Det är skrämmande att den rört sig så nära. Här finns barn i daghemmet intill, man vet ju inte vad björnar är kapabla till, säger Artell.

Daghemmet Hyppis har ändå bestämt sig för att leka ute den här eftermiddagen, fast det bara är på gräsmattan intill Kokonhallen. I Hammars bestämde sig en del skolor och daghem för att hålla barnen inne då de hörde att en björn rörde sig i trakten.

Runt Kokon siminrättning är det fullt av folk den här varma onsdagen. En kvinna säger att hon sett polisbilarna åka förbi många gånger.

Pepot sandgrop i Borgå.
Bildtext Många av de som badade i Kokon siminrättning på onsdagen visste inte att björnen rörde sig i närheten.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Jag är inte rädd för björnar. Oftast springer de iväg om de möter en människa. Men jag är förvånad över att den rör sig här, jag har aldrig tidigare hört att det finns björnar i Borgå.

Björnen väckte nyfikenhet

Nyheten om björnen som rörde sig på området mellan Hammars och Uddas spreds långsamt och ännu några timmar efter polisens meddelande på onsdag eftermiddag gick många invånare i de berörda förorterna lugnt omkring med barnvagnar och hundar i koppel.

Idrottsplanen i Hammars, Borgå.
Bildtext Hammars idrottsplan hade kanske besök av björnen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt polisen rörde sig björnen vid 12-tiden mot idrottsplanen i Hammars. Tre Hammarspojkar hade hoppat på sina cyklar och tagit sig dit för att få en glimt av björnen, men vid ettiden är det tomt vid idrottsplanen.

De cyklar vidare in på en skogsstig.

Kaunissaarivägen i Hammars, Borgå.
Bildtext Björnen sågs på Kaunissaarivägen i Hammars, nära Borgå å.
Bild: Yle / Hanna Othman

På Hammars Seo har ordet spridit sig om björnen. Tom Guldbrand har läste om citybjörnen på internet och blev inte förvånad över att den lufsar omkring i Borgå.

- De rör på sig de där ungbjörnarna, de söker nya områden. Inte är det något ovanligt med det.

hamnen i hammars
Bildtext Hammars Seo.
Bild: YLE/Stefan Härus

Han menar också att nyheterna om björnar haglat så tätt att det inte känns som en nyhet längre. Guldbrand förstår ändå att en del blir rädda av nyheter om björnar i städer.

- De är imponerande djur, det är inte roligt att ha en sådan nära in på livet.

En äng och skog i Hammars.
Bildtext Björnen rörde sig i Gammelbackaskogen mellan Hammars och Uddas.
Bild: Yle / Hanna Othman

Johanna Artell vid Kokonhallen erkänner att hon känner sig lite rädd.

- Jag skulle nog svimma om jag mötte björnen öga mot öga. Jag ska promenera hem senare idag, det känns otryggt.

Diskussion om artikeln