Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Daniel Olin belönas för årets insats på Svenska Yle

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 00:04.
Svenska Yles europakorrespondent Daniel Olin på plats i Paris morgonen efter attackerna
Bildtext Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin i Paris, morgonen efter terrorattackerna i november 2015.
Bild: Yle/Daniel Olin

– Att få rapportera från ett Europa och om ett Europa som verkligen testas nu är ett stort privilegium, säger Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin. När Svenska Yle premierade det bästa innehållet belönades förutom Olin flera projekt som gjorts tillsammans med publiken.

Det skärpta läget i Europa med ökade flyktingströmmar och terrorattacker har ställt helt nya krav på korrespondentjobbet. Daniel Olin har under dessa exceptionella omständigheter visat prov på enastående professionalism under hård press, står det i prismotiveringarna.

Själv konstaterar Daniel Olin att korrespondenttiden i Bryssel har varit något helt annat än det han gick och oroade sig för då han packade sina resväskor för att åka iväg för snart ett och ett halvt år sedan.

– Hela julen innan jag åkte ut på mitt korrespondentuppdrag gick jag omkring och funderade på vad jag riktigt skulle ta itu med där i Bryssel, och läste in mig på EU. När jag sedan stod och väntade på flygbussen i Tölö i Helsingfors för att åka iväg, i början av januari, pep det till i telefonen.

Det var ett SMS om en terrorattack i Paris.

– Efter det att jag satte mig ner på flyget har jag aldrig mera behövt fundera på vad jag skall jobba med.

När Daniel Olins plan landade i Bryssel några timmar senare kablades bilderna från terrorattacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo i Paris ut över världen.

Det blev Paris med en gång och efter det har farten egentligen inte avtagit.

Under det dryga år som gått har Olin bland annat rapporterat om ett dramatiskt nyval och en dramatisk sommar i Grekland, två andra terrorattentat i Frankrike och Bryssel och mycket annat.

– Det senaste året i Europa har varit så dramatiskt att vi kanske inte riktigt förstår det än. Den folkvandring i Europa som vi upplever nu och en eventuell Brexit, det är år som jag tror kommer att få en ganska stor roll i historieböckerna om några år, summerar Olin.

Samarbete med publiken premierades

Svenska Yle premierade också årets bästa webbinnehåll, årets bästa innehåll i sociala medier, årets bästa audioinnehåll, årets bästa videoinnehåll, och årets bästa mångmediala innehåll. Många av de här innehållen har gjorts tillsammans med lyssnare, tittare och webbesökare.

Årets bästa webbinnehåll: #hurmårdu

man tittar mot vatten
Bildtext #hurmårdu
Bild: YLE/Petter Sandelin

#hurmårdu var en satsning som nådde ut på bred front. Publikens berättelser stod i fokus såväl på webben som i radion. Det engagerade. Satsningen tog sig också an en ny form på radio då projektet avslutades med ett fyra timmar långt maraton i Radio Vega. Annika Löfgren var producent för projektet.

Årets bästa innehåll i sociala medier: Hajbo

Hajbotisdag - sommarsmoothie
Bildtext Hajbo.
Bild: Yle/hajbo

Hajbo-helheten och gruppen bakom den har jobbat aktivt med sitt uttryck på sociala medier,har vågat ge sig i kast med vardagsnära och relevant innehåll, men också med kriser och aktuella samtalsämnen för en målgrupp som är svår att nå. Sandra Wikstrand är producent för Hajbo.

Årets bästa videoinnehåll: Suviseurat, synden förlåtelsen och himlen

Stefan Janssons dokumentär berörde, bjöd på aha-upplevelser och underhöll på ett sätt som tilltalade hundratusentals människor såväl på Yle Fem som på Arenan.

Årets bästa audioinnehåll: Veckoslutskommittén

Veckoslutskommittén med Magnus Hansén och Nicke Aldén är en långkörare där programledarduon hittat varandra, sin publik samt sitt format. Programvärdarna och redaktörerna har inte bara berört i radion, utan också på webben med ett stort antal kolumner, artiklar och förstås en egen podcast.

Årets bästa mångmediala innehåll: Tipsa Spotlight

Tipsa Spotlight är public service och engagemang i ett nötskal, ett unikt grävprojekt med öppen insamling av publikens tips, där tipsaren kan följa med hur grävandet konkret framskrider, konstaterar juryn i sina motiveringar. Tipsagruppens arbete leds av Gunilla Celvin.

Årets språkpris till Christel Pettersson

Svenska Yles språkpris 2015 går till kulturredaktör Christel Pettersson. Rundradions svenska språknämnd skriver i prismotiveringarna bland annat att i Christel Petterssons kärnfulla språk finns en säkerhet som trollbinder. Ord och tanke är ett och varje nyans är rätt. Örat njuter!

Diskussion om artikeln