Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokratiska väljare är splittrade i USA

Från 2016
Bernie Sanders anhängare marscherar i Jersey City.
Bildtext Många av Bernie Sanders anhängare är skeptiska till Hillary Clinton.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Den amerikanska primärvalsturnén är inne på målrakan. Även om det mesta tyder på att presidentvalet i november går mellan Donald Trump och Hillary Clinton, vägrar den demokratiske utmanaren Bernie Sanders anhängare ge upp.

Då Yle Nyheter besökte ett valjippo, som arrangerades av Sanders supportrar i Jersey City, var stämningen samtidigt både uppsluppen och spänd. Å ena sidan kunde man höra skratt, levande musik och hejaramsor för Sanders, men å andra sidan knarrade flera av deltagarna likt gamla ladugårdsdörrar då primärvalsprocessen kom till tals.

- Vi är övertygade om att primärvalet delvis varit en bluff. Media och till och med fackförbund har i praktiken blivit köpta av Clinton. Vårt valsystem är i behov av omfattande reformer. Genomsnittsamerikanen kommer betala ett högt pris för det korrupta systemet, säger David Kearns och skakar uppgivet på huvudet.

Förbluffande politiskt år i USA

Det har på många sätt varit ett häpnadsväckande politiskt år i USA.

Knappt någon hade förväntat sig att Donald Trump skulle nomineras till republikanernas presidentkandidat. Det är nästan lika överraskande att Bernie Sanders tillsvidare lyckats förhindra storfavoriten Hillary Clinton från att ha en majoritet av de demokratiska delegaterna bakom sig.

Sanders har till stor del tack vare en stark gräsrotsorganisation lyckats sätta käppar i Clintons hjul. Framför allt yngre amerikaner har ställt upp för honom i stora skaror och det såg man tydligt också under evenemanget i Jersey City.

- Bernie har fått fart på folk som var politiskt aktiva på 60- och 70-talet. Unga vuxna ser också upp till honom. Sanders har på många sätt upplivat politiken i USA. Äntligen har vi en kandidat som säger allt det som vi talar om vid matbordet, säger småbarnsmamman Kate Triggiano.

Allt större skepsis mot Clinton

Valkampen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders har varit avsevärt mer hövlig än republikanernas dito.

Under en valdebatt sade Sanders att han respekterar Clinton och att båda två är till och med under sina sämsta dagar hundra gånger bättre än vilken av de republikanska kandidaterna som helst.

Trots det så har Sanders supportrar blivit allt mer skeptiska till Clinton ju längre kampanjerna har pågått.

- Före valet var jag inte hennes största fan. Men jag var inte heller kraftigt emot henne. Men ju mer jag läser om Clintonstiftelsen, Clintons utrikespolitik och hennes inställning till krig, desto mer tycker jag att hon är ett stort hot, säger Kate Triggiano.

Bernie Sanders anhängare träffades i Jersey City.
Bildtext Det arrangeras primärval i sex delstater på tisdagen.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

David Kerans ögon lyser upp då Hillary Clinton kommer till tals. Han sparar inte på krutet då han kritiserar USA:s förra utrikesminister.

- En stor del av mytbildningen kring Clinton är påhittad. Jag har med ljus och lykta letat efter politiska frågor som hon skulle vara bättre på än Sanders. Jag har inte hittat en enda. Det är inte en slump. Om man influeras av rika donatorer och företagsvärlden kan man inte representera folket. Bernie behöver inte vara briljant för att komma med bättre idéer än Clinton, säger han.

Sluter de demokratiska väljarna upp i höst?

För att Hillary Clintons presidentdrömmar skall gå i uppfyllelse måste de demokratiska väljarna gå man ur huse den åttonde november.

Den stora frågan är om Sanders sympatisörer, likt de som marscherade i Jersey City, är redo att göra det.

- Vi väntar på att höra vad Bernie vill att vi skall göra. Vi stöder först och främst honom. Om han säger att vi inte kan låta Trump vinna, så måste vi rösta på Hillary. Sådant är livet. Men många av de som är här idag kan inte tänka sig att rösta på någon annan kandidat. Och jag förstår dem mycket väl, säger Brian Corbett.

Det arrangeras primärval på tisdagen i New Jersey, Kalifornien, Montana, New Mexico samt North och South Dakota. Demokraternas primärvalsturné avslutas den 14 juni i Washington D.C.

Partiet nominerar officiellt sin presidentkandidat i slutet av juli under partikonventet i Philadelphia.

Diskussion om artikeln