Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike och Storbritannien kräver humanitära luftleveranser i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 07:17.
Röda halvmånen levererade hjälppaket till Douma den 26 maj 2016
Bildtext Röda halvmånen levererade hjälppaket till Douma den 26 maj 2016
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Frankrike och Storbritannien uppmanar FN och FN:s livsmedelsprogram att börja släppa ner hjälppaket från luften till de belägrade områdena i Syrien.

På onsdagen släppte den syriska regimen äntligen in en hjälpkonvoj i rebellkontrollerade Daraya för första gången. Damaskusförorten har belägrats och bombats av regeringsstyrkor ända sedan slutet av 2012.

Också närbelägna, belägrade Moadamiyeh fick en hjälpleverans. Moadamiyeh fick hjälp senast i mars.

Men det var bara litet mediciner, vacciner och modersmjölksersättning som Röda halvmånen och FN:s livsmedelsprogram WFP lyckades få in i Daraya igår. Regeringen lät dem inte leverera mat till staden, men enligt planerna ska ytterligare en konvoj försöka få in mat där på torsdagen.

- Frankrike ber FN och i synnerhet WFP att inleda humanitära luftleveranser för alla områden i nöd, med start i Daraya, Moadamiyeh och Madaya. Där riskerar civilbefolkningen, däribland barn, att dö av hunger, sade Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre på en presskonferens.

"Cyniskt" att släppa in litet hjälp dagen för tidsfristen

Delattre lade skulden på den syriska regeringen för att städer och byar under belägring inte nås av internationella hjälporganisationer. Han fick medhåll av Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond.

Den Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) hade satt en tidsfrist till 1 juni för att hjälpleveranser ska vara framme i alla belägrade områden.

Hammond beskrev det som "cyniskt" av den syriska regeringen att släppa in litet hjälp i ett par belägrade områden just den första juni.

- Trots att luftleveranser är komplicerade, kostsamma och riskfyllda så är de nu den sista utvägen för att lindra det mänskliga lidandet i många belägrade områden, sade Hammond.

Ryssland har inflytande över leveranserna

Den syriska regeringen kan förbjuda och förhindra också luftleveranserna.

Hammond uppmanade Ryssland och Iran, som stödjer den syriska regeringen, att använda sitt inflytande för att luftleveranserna ska fungera.

Det var Ryssland som meddelade tidigt på onsdag morgon att staden Daraya skulle omfattas av ett två dygn långt eldupphör för att möjliggöra humanitär hjälp.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin kallade onsdagens hjälpsändningar för ett positivt steg. Enligt honom kan planerna på hjälp från luften skjutas upp.

- Luftleveranser är mycket mer komplicerade och mindre effektiva, så jag tror att vi måste fortsätta med landtransporterna, sade Tjurkin.

Säkerhetsrådet ska diskutera luftleveranserna

FN uppskattar att det bor över 4,6 miljoner syrier i områden som är svåra att nå och att ungefär 600 000 människor bor i områden som är belägrade antingen av regeringsstyrkor eller rebeller.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura vill att humanitär hjälp börjar nå de här områdena och att striderna avtar, innan han är beredd att ge ett datum för en ny förhandlingsrunda i Syriensamtalen i Genève.

FN:s säkerhetsråd samlas på fredagen för att diskutera de humanitära luftleveranserna till Syrien.

Diskussion om artikeln