Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kanoninsats mot skarvarna i Sastmola – flög sin kos

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 10:14.
skarv
Bild: Yle/Andy Ödman

I Sastmola har man under våren gjort försök att minska skarvhäckningen genom att störa fåglarna. Av allt att döma har kanonskotten gjort sitt.

NTM-centralen beviljade undantagslov för att störa fåglarna med ljud och visuella medel. Bland annat avfyrades kanonskott för att skrämma fåglarna. I fjol fanns 4 120 skarvbon i Sastmola och kolonin var den största i landet. Under våren har man aktivt stört fåglarna och nu är kolonin borta. Kvar finns bara några ungfåglar som inte häckar.

Uppfinningsrikedomen var stor då det gällde att skrämma bort fåglarna. Förutom batteri- och gasdrivna kanoner som smällde var tionde minut användes älgskrämmor, höklika drakar och bilder som föreställde döda skarvar. Ett annat knep som visade sig fungerande var batteridrivna fågelskrämmor som reste sig, förde oljud och svajade i vinden varje kvart.

Oro för att kolonin slår läger annanstans

Både fastighetsägare och fiskare har besvärats av skarvkolonin. De ogillar att fåglarna bajsar ner holmarna och tar kål på vegetationen. Aptiten är också god; skarven käkar fisk och det oroar yrkesfiskarna som säger att de förlorar sin fångst. Finlands naturskyddsförund har gett försöket i Sastmola sitt stöd eftersom skarvarna inte skadas. Vart skarvarna har flyttat vet man inte. Jägareförbundet har tidigare i år oroat sig för att skarvarna kan flytta till inlandet.

Diskussion om artikeln