Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sebastian Häggblom: "Lärare är det sista jag blir"

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 15:29.
Sebastian Häggblom
Bildtext Sebastian Häggblom har många järn i elden
Bild: Yle

Idrotten har funnits med i Sebastian Häggbloms liv sedan barnsben.

- Min pappa (Stig Häggblom) jobbade som sportjournalist och han släpade med sina bägge pojkar på alla idrottsevenemang när vi var små grabbar.

Sebastian är född i Helsingfors av Kotkaföräldrar. Förutom i Helsingfors, har han bott på Solvalla idrottsinstitut i Esbo, sen jobbade han i Sverige några år, tillbaka till Helsingfors, sedan Borgå och nu bor familjen i en gammal träskola i Pernå.

Aldrig lärare

I tonåren varvade Sebastian på sommaren friidrott med segling. Som vuxen fick han sitt levebröd från idrotten och som lärare.

- Jag lovade mig själv en gång när jag studerade idrott att lärare i skolan är det sista jag kommer att bli men där bedrog jag mig nog, det var det jag sist och slutligen blev.

Sebastian Häggblom utbildade idrottsinstruktör vid Solvalla. Sen blev det sex år av landslagstränarjobb i Sverige.

Efter det blev det grundskolor och gymnasier i Helsingfors och Sibbo innan Sebastian fick tjänsten som rektor i Borgå folkhögskola. Nu hägrar pensionsdagarna efter arbetet vid Kungsvägens skola i Sibbo.

Sång betyder mycket

Musik och sång betyder mycket för Sebastian Häggblom. Han är medlem i Visans Vänner i Östnyland och arrangerar Höstvisan på Lill-Pellinge. Runebergskören Borgå Sångarbröder har också en stark sångare i Sebastian.

Sebastian Häggblom var 1989 en av dem som grundade gubbgymnastikgruppen Väckarklockan. Gruppen samlas tidigt varje tisdag morgon, motionerar till levande pianoackompanjemang och äter därefter frukost tillsammans.

Som pensionär hoppas Sebastian Häggblom på mera tid för resor, bland annat till Japan, där han vistades som sextonåring en längre tid.

Östnyländska nyheter

14:29

Sebastian Häggblom tränade eleverna i Kungsvägens skola i Sibbo inför hans sista Stafettkarneval som lärare:

Yle Nyheter Östnyland video: Sibboskolor tränar inför Stafettkarnevalen - Spela upp på Arenan