Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Morris från Rwanda har blivit finländare

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 16:10.
Morris Mugambage är uppvuxen i Uganda och Rwanda men bor sedan sex år i Vasa.
Bildtext Född i Uganda, uppvuxen i Rwanda och vuxen i Vasa - Morris har flera hemländer och många platser som betyder mycket för honom.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Morris kom till Finland för sex år sedan för att studera och först sex år senare besökte han Rwanda igen. Då märkte han att Finland hade gjort honom till en annan människa, med nya vanor och sätt att vara.

- Jag var så exalterad, nu skulle jag få äta riktig afrikansk mat. Jag fick allt jag önskat mig, men de smaker jag föreställt mig var inte de samma som jag kände, säger rwandiern Morris som nyligen besökt Afrika för första gången efter sex år i Finland.

- Det var skumt, mitt smaksinne hade blivit annorlunda. Då förstod jag att jag har förändrats under åren i Finland.

Morris kom till Finland för att studera. Han kom på uppmaning av en finländare han lärt känna i Rwanda, en vän som också blev hans gudfar. Kring senaste jul besökte Morris både Uganda, dit hans föräldrar flyttat innan han föddes, och Rwanda, dit familjen återvände när Morris var tretton år.

Fick många frågor kring livet i Finland

Släkt och vänner ordnade en stor fest till hans ära och av gästerna var det många som Morris inte hade träffat sedan före flytten till Rwanda.

Morris måste berätta hela sin livshistoria för dem och alla var glada och såg fram emot att tala med honom.

- Jag fick många frågor. Hur kommer du överens med folket? Mina vänner funderade på saker som att det är frågan om annorlunda hudfärg, språk, mat och kultur, säger Morris.

-Jag sa att det som är det viktiga är vad du har i ditt hjärta. Du måste bestämma dig för om du ska anpassa dig till omgivningen, om du ska komma överens med folket där, eller om du vill vara ensam. Det beror på dig och ditt hjärta, om du välkomnar folk eller om du stöter bort dem.

Hade blivit finländsk

Men det var mer än Morris smaklökar som påverkats. Också det sociala klimatet i Finland hade påverkat honom, och det märkte han ganska snabbt.

- Jag kunde se i familjens och vännernas blickar att jag hade förändrats. Jag talade inte längre öppet, jag ville inte berätta allt om mig själv. Jag hade blivit finländsk. Det här överraskade mig. Jag trodde att jag var den samme Morris, men när jag kom till Afrika märkte jag att jag var en annan.

- Men sedan när vi for ut på öl, då lättade tungans band och jag började tala mer öppet om livet. Det fungerade på samma sätt som här i Finland, säger Morris med ett leende.

Familjen skapar band till nya landet

Morris är gift med en kvinna från Kongo, men det har inte hållit tillbaka förändringen hos honom.

- Min fru är ännu mer finländsk, hon har studerat på finska, hon vet mer om landet och har umgåtts mer med finländare. Hon är som en finne, säger Morris. Och nu växer min son upp här i det finländska samhället. Jag måste också passa in, på samma sätt som min fru och son.

Efter en månad i Afrika återvände Morris till Finland. Han hade inga problem att komma in i den finländska vardagen igen. Det tog ett par dagar så hade han vant sig. Morris betecknar sig som social och flexibel och det är inte bara flytten till Finland som påverkat honom. Också flytten från Uganda till Rwanda var ett stort steg.

Han kände inte heller den kulturen och kunde inte språket. Men efter ett halvt år, hade han lärt sig språket och anpassat sig.

- Jag har flera hemländer, men Vasa betyder mycket för mig. Det var här jag studerade, mötte min hustru och gifte mig. Här har jag jobb och vänner och det var här jag startade vuxenlivet. Nu är Vasa hemma för mig.

Återflytt till Afrika?

Skulle det då fungera att flytta tillbaka till Afrika?

- Jag vet inte, säger Morris. Tiden får utvisa hur det blir. Troligen stannar vi här på grund av familjen. Min son är finländare. Jag tror inte att det skulle fungera för honom, som växer upp här och blir van med det finländska systemet, att flytta till Afrika.

Hör mer om Platsens betydelse i Kulturmagasinet onsdag 8.6.2016 kl. 20.30 och tisdag 14.6.2016 kl. 22.15.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln