Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen Östersjö Cup i Hangö i år

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 19:02.
Barn som spelar fotboll.
Bildtext Fotbolllsjuniorerna får vänta på nästa år.
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Fotbollsjuniorerna får tillbringa sommaren utan Hangöcupen Östersjö Cup i år. Det som skulle bli fotbollsturneringens 23:e år inhiberas på grund av för få deltagare.

- Ifall vi hade fått tio lag per åldersgrupp hade vi ännu kunnat ordna den, men nu hade bara kring fem lag anmält sig i varje åldersklass och då går det inte att ha en turnering, berättar en besviken Camilla Bäckman, styrelseorförande för FC HIK som arrangerar cupen.

Tidpunkt satte käppar i hjulet

Orsaken till det låga deltagarantalet är att turneringen var insatt ett annat datum i år än den vanligen ordnas.

- Turistbyrån krävde att vi flyttade cupen till 22-24 juli, mitt i semestersäsongen. Jag sade redan då att jag befarar att vi inte får ihop tillräckligt med lag, säger Bäckman.

Vanligtvis går Östersjö Cup av stapeln i månadsskiftet juli-augusti men i år ordnas det flera andra stora evenemang i Hangö under det veckoslutet. Bland annat seniortennisevenemanget ITF Scandinavian EB Championships och ridevenemanget Sea Horse Week ordnas då.

- Många lag tog kontakt och sade att de tyckte det var väldigt synd att vi flyttat på tidpunkten för turneringen, berättar Backman.

Nästa sommar ska Östersjö Cup ändå ordnas i normal ordning.

- Vi har redan meddelat staden om att vi inte ändrar på tiden nästa år. Det här skulle ha varit Östersjö Cups tjugotredje år och vi vill fira tjugofemårsjubileet, så vi fortsätter kämpa, säger Bäckman.

Turistbyrån ordnade krismöte förra hösten

Turistchef Marika Pulliainen säger att det är beklagligt att Östersjö Cup inhiberades.

- Det är jättesynd att evenemanget inte blir av, säger hon.

Pulliainen berättar att de förra hösten hade ett krismöte med diverse arrangörer för de evenemang som var inprickade under samma vecka för att föreslå att någon skulle byta datum.

-Turistbyrån krävde inte att någon skulle byta, men då fyra stora evenemang var inbokade till samma helg så skulle det inte ens ha funnit tillräckligt med restaurangplatser åt alla gäster, förklarar hon.

Arrangörerna för båtevenemanget Poker Run valde då att skjuta på det med en vecka och Östersjö Cup tidigarelades med en vecka.

- Det är klart att jag märkte att man gärna inte hade flyttat på Östersjö Cup och det är synd att det gick så här, säger Pulliainen.

2.6.2016 kl.19.02: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av turistchef Marika Pulliainen.

Diskussion om artikeln