Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsoteknologibranschen växer

Från 2016
Vy över Hälsoteknologimässan Uppgraded Life 2016
Bild: Petri Anttila/ Health spa

Nyligen lockade mässan Upgraded Life 1100 deltagare till Mejlans sjukhusområde i Helsingfors. Bara en dag senare samlades investerare till mässan Nordic Health Investment Day på Kabelfabriken bara några kilometer därifrån.

- Det är viktigt att företag, investerare och deltagare kan hitta varandra och knyta kontakter. Det är viktigt för att Finland skall kunna främja hälsoteknologin, säger Maria Nygård som är koordinator på Health Spa som arrangerade mässorna.

Uggraded Life och Nordic Health Investment Day följer i Slush fotspår. Den stora teknologimässan har satt Finland på kartan och gett Norden status som Europas kanske intressantaste område för investerare och nya teknologibolag. De mera specifika hälsoteknologimässorna skapar en motsvarande mötesplats för just den branschen.

- Hälsoteknik representerar redan nästan hälften av all vår export av högteknologi. Därför är jag optimistisk och tror att hälsoteknik kommer att vara Finlands dominerande form av teknikexport. Jag tror starkt att det är det vi får Finland på fötter med, säger Christian Lindholm som är vd och en av grundarna till företaget Koru som gör användarsystem för smartklockor.

Internationella stjärnor

Hälsoteknikmässorna i Helsingfors samlade en bred palett av företag. En stor del koncentrerar sig på teknik som skall sporra folk att motionera mera och bättre. En trend som håller i sig är att klockor, armband och smycken utvecklas allt mera.

- Om de här smyckena är smarta vill folk ha dem på sig. Om de har smyckena på sig kan de hjälpa att förändra beteendet, och förändras beteendet kan vi leva hälsosammare och lyckligare. Det här är vår teori, säger Christian Lindholm.

Den här typen av mässor lockar också stora internationella namn. Eric Friedman är en av grundarna till det amerikanska företaget Fitbit. Fitbit är en av världens mest framgångsrika tillverkare av armband som mäter kroppens funktioner. Han delar Christian Lindholms visioner.

- På Fitbit ser vi att olika typer av personligheter har behov av olika typer av produkter. En del vill ha något som följer rådande modetrender, andra vill ha något som kan döljas på kroppen. En del vill ha ett tunt armband, andra vill ha ett stort. Alla har olika uppfattningar om vad som är trendigt. Vi försöker nu verkligen personifiera våra produkter för alla olika önskemål.

Smarta tyger

En ny landvinning är så kallade smarta textilier. Det handlar till exempel om shorts som ser ut som vanliga cykelbyxor, men mäter exakt hur mycket den som bär dem anstränger olika kroppsdelar. På så sätt kan någon som tränar mycket till exempel få veta om hen belastar det ena benet mer än det andra. Sådan information kan hjälpa att förebygga belastningsskador.

På mässan presenterades också smarta strumpor som saknar teknik. Endast med hjälp av specialvävt tyg ger de delvis samma information som de smarta shortsen.

Finländsk sjukvårdsteknik

Mässan lockade också en hel del företag som skapar nya produkter för den traditionella sjukvården.
Det handlar om apparater stora som bordsdatorer som kan utföra en stor del medicinska test betydligt snabbare än traditionella laboratorier.

På mässan presenterades också finländska mikroskop som själva kan identifiera cancerceller, och nålar som känner igen vilken typ av vävnad de sticks in i. Ett företag från Nederländerna presenterade en mobilapp som hjälper bröstcancerpatienter att få och förstå information som är relevant just för dem.

Hård tävling om internationell status

Spektret är brett och det är svårt att spå vilka produkter som kommer att överleva. Mässorna i Helsingfors är en del av en hård internationell tävling att locka till sig investerare och de främsta förmågorna inom varje delområde. De orter som lyckas bli knutpunkter i de lokala expertnätverken kommer sannolikt att kunna kapa åt sig en del av branschens tillväxt. Helsingfors och Stockholm tävlar med städer som Berlin, London, Barcelona och New York.

- Mässorna är avgörande i den digitala världen. Det är på dem som de som är aktiva i den digitala världen kan lära känna varandra ansikte mot ansikte. De unga uppstartsföretagarna i Finland skulle aldrig själva komma åt att träffa en person som Fitbits Eric Friedman. Han har en fullspäckad kalender och det finns för många filter mellan dem. Men på en mässa kan de mötas. Han kan inse att han är intresserad av vad de sysslar med, och för de unga företagarna är det ett möte de aldrig glömmer. Det är sådana möten som leder till affärer, säger Christian Lindholm.

Finlands framgångar på Slush och Upgraded Life bygger till stor del på att mässorna drivs av unga entusiastiska studerande och företagare som gör sitt arbete utan ersättning. Det har gett Finland en möjlighet att skapa imponerande evenemang till konkurrenskraftiga priser. Mässorna är ett viktigt led i många ungas kamp för att skapa ekonomisk tillväxt och arbetsplatser i Finland.

Diskussion om artikeln