Namnpåhittare bestämmer vad gatan ska heta
Har du någon gång funderat på varför din gata heter just som den heter? Troligen är det inte en slump hur den har fått sitt namn.
Jouni Elomaa sitter i Åbo stads namnkommitté som samlas regelbundet för att hitta på nya namn för gator, torg och mycket annat. Alltid är det inte så enkelt, för det finns många som vill bo på en fin adress och godkänner inte det som kommittén föreslår.
– Vår ordförande brukar säga att alla vill bo i Gullranda eller på Guldstranden. Men alla kan ju inte bo där. I namnkommittén försöker vi alltid fundera på lokalhistoria eller en viss tematik för att det ska bli en viss enhetlighet. Och så ska ju namnen vara sådana att de kan översättas mellan språken.
I namnkommittén sitter specialister på många områden, bland annat historia och språk. Alltid blir det inte helt enligt rättstavningsreglerna. Vissa saker har förstås ändrat under åren, men ibland händer det sig att stavningen inte helt följer reglerna. Ett sådant exempel är Stor-Heikkilä som förekommer i namn på vissa skyltar. Storheikkilä borde det vara och det verkar som om stavningen i tiderna påverkats av finskans Iso-Heikkilä.
– Vi är ganska noggranna, men det kan hända att skylten fått fel stavning då den tillverkats, säger Elomaa.
Ibland måste man ändra
Helt otänkbart är det inte att ändra på namn efteråt. En vanlig orsak är numera att kommuner går samman. Det kan innebära att det finns flera vägar med samma namn inom en kommun och det går inte för sig.
Jouni Elomaa håller delvis med om att man numera tänker mera på hur långa namnen är och hur svåra de kan vara att uttala. Men visst finns det knepiga namn fortfarande och nämnden funderade länge på de platser som namngavs efter Johan Pippingsköld.
– Vi har ganska svåra namn i Åbo och ibland får vi fundera ganska länge.
Dominan som fick en gata
Det gäller att fundera på att namnen går att uppfatta rätt och inte blandas ihop, inte minst för att taxibilar och ambulanser ska hitta rätt. Men det är inte så besvärligt. Betydligt jobbigare enligt Jouni Elomaa är att det ibland kan uppstå konflikter mellan lokala människor och namnkommittén.
– Alla vill ha ett lite vackrare namn än vi funderat fram.
I Övre S:t Marie har gatorna namn efter Jungfru Maria. En gata som väckt viss munterhet är Dominagatan. Då gatan fick sitt namn var namnkommittén inte så insatt i populärkulturens fenomen och betydelsen av dagens dominor, säger Elomaa.
Namnet som skrämde barn
Det är inte så vanligt att människor klagar på föreslagna namn, men det har hänt och kommittén har till och med fått ta tillbaka vissa av sina förslag. Ett sådant var Mörövuorentie – Mörövuorivägen. Det fanns människor som tyckte att namnet skulle vara skrämmande för barn trots att det var ett lokalt förekommande namn i Kakskerta.
– Stadsstyrelsen tyckte att man måste lyssna mera på dem som bor på området än på namnkommittén. Vi var lite missnöjda, säger Elomaa och skrattar åt saken.