Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill att Finland kan ge och ta emot militär hjälp

Från 2016
Försvarsminister Jussi Niinistö ger intervju i Kotka, Sannfinländarnas riksdagsgrupps sommarmöte 2015
Bildtext Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) vill snabbt få igenom ändringen.
Bild: YLE/Jaani Lampinen

Regeringen vill göra det möjligt för Finland ge och ta emot internationellt bistånd i enlighet med vad som står i EU:s Lissabonfördrag. I praktiken handlar det om militär hjälp om ett annat EU-land ber om det.

Hjälpen ska möjliggöras genom en ändring i lagen om försvarsmakten, territorialövervakningslagen och värnpliktslagen. Regeringen gav en proposition till riksdagen på torsdagen.

Enligt försvarsminister Jussi Niinistö från Sannfinländarna aktualiserades frågan då Frankrike efter terrordådet i fjol vädjade om militär hjälp via EU:s säkerhetsgarantier.

- Om den här lagen hade varit i kraft vid tidpunkten för terrordådet i fjol hade Frankrike kunnat be oss om militär hjälp.

En annan möjlig situation där någon kunde ha bett Finland om hjälp var enligt Niinistö den misstänka ubåtsobservationen i Sverige.

Samtidigt som regeringen vill göra det möjligt för andra länder att be Finland om hjälp ska Finland i fall av en allvarlig kris kunna be andra länder om hjälp.

Beväringar ska inte kriga utomlands

Tanken är enligt försvarsministern inte att skicka beväringar eller reservister från Finland till krigshärdar utomlands.

- Yrkesmilitärer ska kunna beordras att ge och ta emot internationell hjälp.

Regeringen hoppas att lagändringarna ska kunna träda i kraft redan i år. Frågan debatteras i riksdagen nästa vecka.

Huruvida någon motsätter sig är oklart. Vänsterförbundets partiordförande Paavo Arhinmäki sa på torsdagen att gruppen ännu inte fattat beslut om vad man tycker om saken.

Diskussion om artikeln